Steering laws for control moment gyroscope systems used in spacecrafts attitude control
Uzay araçlarının yönelim kontrolünde kullanılan kontrol momenti jiroskobu sistemleri için sürme yöntemleri
- Tez No: 143365
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönelim Kontrol Sistemi, Tek Çerçeveli Kontrol Momenti Jiroskobu, Tekillik, Sürme Tekniği, Momentum Profili, Tork Profili, Çerçeve Açısı Profili, Attitude Control System, SGCMG, Singularity, Steering Law, Momentum Trajectory, Torque Trajectory, Gimbal History
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezde, tek çerçeveli kontrol momenti jiroskoplanmn kinematik özellikleri ve tekillik problemi incelenmiştir. Varolan sürme yöntemlerinin formüllerinin nasıl çıkarıldığı gösterilmiştir. Tekilliğe girme riskini tamamen ortadan kaldıran veya tekilliğe girilse bile çok küçük tork hataları oluşturarak çok hızlı bir geçiş için kullanılabilen yeni bir sürme tekniği geliştirilmiştir. Tekillikten tamamen kaçınmak amacıyla, manevranın ileriye yönelik ideal momentum profili simüle edilerek tekillikten bağımsız çerçeve açısı profilleri hesaplanmaktadır. Geliştirilen bu teknik; manevra sırasında gerekli tork seviyelerinin tam olarak üretilmesinin yanısıra, çerçeve açılarmın da hesaplanan çerçeve açısı profilini yakından takip etmesini sağlamaktadır. Bu özellikler, metodun geribesleme sistemi içerisinde kullanılmasına olanak vermektedir. Ayrıca tekillikten kaçınmak veya çabuk geçiş sağlamak için birtakım yaklaşımlar önerilmiştir. Bu fikirlerin geribeslemeli olarak kontrol edilen uzay aracına yönelik uygulamaları incelenmiştir. Varolan diğer sürüş teknikleri ve önerilen yöntemler yapılan simülasyon çalışmalarıyla kıyaslanmıştır. Geliştirilen sürme yöntemlerinin tekillikten kaçınma ve çabuk geçiş sağlama konularında çok etkili olduğu gözlenmiştir. Yöntem, tekillikle karşılaşılsa bile tekrar edilebilirliği sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the kinematic properties of Single Gimballed Control Moment Gyroscopes (SGCMGs) are investigated. Singularity phenomenon inherent to them is explained. Furthermore, existing steering laws with their derivations are given. A novel steering law is developed that may provide singularity avoidance or may be used for quick transition through a singularity with small torque errors. To avoid singularity angular momentum trajectory of the maneuver is to be simulated in advance for the calculation of singularity free gimbal histories. The steering law, besides accurately generating required torques, also pushes the system to follow trajectories closely if there is a small difference between the planned and the realized momentum histories. Thus, it may be used in a feedback system. Also presented are number of approaches for singularity avoidance or quick transition through a singularity. The application of these ideas to the feedback controlled spacecraft is also presented. Existing steering laws and the proposed method are compared through computer simulations. It is shown that the proposed steering law is very effective in singularity avoidance and quick transition through singularities. Furthermore, the approach is demonstrated to be repeatable even singularity is encountered.