Re-reading the social context of apartment block development in Istanbul: 1889-1922
İstanbul'da apartman gelişiminin sosyal bağlamının yeniden okunması: 1889-1922
  1. Tez No: 143369
  2. Yazar: ZEYNEP AKTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Apartman, konut, modemizm, kent tarihi, Osmanlı Devleti, Doğu Yıllıkları, Apartment block, housing, modernism, urban history, Ottoman Empire, Annuaire Oriental
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma içerisinde İstanbul'daki apartmanlaşma sürecinin ilk evreleri ele alınmaktadır. İstanbul'da 19. yüzyılın son çeyreğinde başlayan apartmanlaşma süreci özel bir süreçtir. Bu süreç, sadece Osmanlı İmparatorluğunun batıya dönük yüzünü yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda 'modern öncesi' kentsel mekanın 'moderne' dönüşümüne de ışık tutar. Dolayısıyla, apartman gelişimi 'batılı' ve 'modern' olanın benimsenmesinin yanı sıra önemli bir mekansal dönüşüme de ışık tutmaktadır. Çalışma, bu süreci aydınlatmak amacı ile apartman gelişiminin arkasındaki sosyal ve mekansal unsurları incelemektedir. Bu doğrultuda, 1889, 1893, 1896, 1910 ve 1922 yıllarına ait Doğu Yıllıkları (Annuaire Oriental) veritabanı olarak kullanılmaktadır. Yıllıklardaki veriler sayesinde erken apartman sakinlerinin sosyal profili ve apartmanların mekansal dağılımları incelenmiştir. Çalışma, apartman gelişiminin arkasındaki sosyo-mekansal farklılaşmaya da ışık tutmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis investigates the early phases of apartment block development in Istanbul, which took place in the second half of the 19th century. Apartment block development represents a unique process in Istanbul. It not only reflects the“west-oriented”side of the Ottoman Empire but also sheds light on the transformation of urban fabric from pre-modern to modern. The emergence of apartment blocks in Istanbul, hence, does not simply imply the adoption of a“western”and“modern”life, but also reflect a spatial transformation. To clarify this unique process, the thesis studies the social and spatial aspects of apartment block development from 1889 to 1922. The study uses the Annuaire Orientals related to the years of 1889, 1893, 1896, 1910 and 1922. Through the use of the Annuaire data, it investigates on the 'social profile' of the early apartment residents and 'spatial setting' of apartment blocks. Doing this, the study aims to shed light on the socio-spatial differentiation behind the apartment block development.