Implementations in relation to sustainable development in industry and industrial desing profession: A case of Arçelik corporation
Endüstride ve endüstri ürünleri tasarımı mesleğinde sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin uygulamalar: Arçelik kurumu alan çalışması
- Tez No: 143374
- Danışmanlar: DR. HAKAN GÜRSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilirlik, Arçelik Kurumu, Arçelik ve Çevre, Endüstri Tasarımı ve Çevre, Endüstri ve Çevre, Sustainable Development, Sustainability in Industry, Arçelik Corporation, Arçelik and Environment, Industry and Environment, Industrial Design and Environment
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusu, Arçelik kurumu alan çalışması ile özelleşen, sürdürülebilir kalkınmanın endüstride ve endüstri tasarımı mesleğinde uygulamaları üzerine bir araştırmadır. Yürütülen çalışma, çevre hareketi etkisiyle ortaya çıkan sürdürülebilir kalkınma kavramının tarihsel gelişimini ve hayata geçirilmesine dair mevcut güçlükleri, kavramsal çerçevenin oluşturulması amacıyla kısaca irdelemektedir. Kavramsal çerçevenin tanımlanmasından sonra, sürdürülebilir kalkınmanın endüstri ve endüstri tasarımı mesleğinde ele almışını, altında yatan nedenler ve kullanılan yöntemler ile ilişkili olarak incelemektedir. Sürdürülebilir kalkınmanın endüstri alanında ele alınması, endüstri kalkınmanın ekonomi tabanını oluşturduğu ve kaynakların sürdürülebilir kullanılması ile doğrudan ilişkili üretim-tüketim döngüsünü belirlediği için, giderek önem kazanmaktadır. Günümüzde endüstri tasarımı mesleği, hem ürün geliştirme sürecindeki katkısına bağlı olarak endüstride sürdürülebilirliğin sağlanması, hem de kültürel dönüşümü etkileyebilme yetisi sayesinde sürdürülebilir kalkınmanın gerekli kıldığı toplumsal değişimin sağlanabilmesi bakımından önem taşımaktadır. Arçelik Kurumu'na ilişkin yürütülen alan çalışması, Kurum'un sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin etkili ve bilinçli bir vizyon sahibi olmadığını açığa çıkarmıştır. Bununla birlikte Kurum'un çevre vizyonu, mevcut ticaret ilişkileri nedeniyle Avrupa Birliği'nin mevzuat gerekleri çerçevesinde belirlenmiştir ve Kurum'un kendisinin belirlediği her hangi bir etik, sosyal, ya da kültürel yaklaşım içermemektedir. Arçelik'in mevcut çevre vizyonu bu nedenlere bağlı olarak eylem ve söylem düzleminde yetersiz görünmektedir. Ancak çalışanlar Arçelik'in mevcut çevre vizyonunu benimsemiş görünmektedirler. Bununla birlikte ürün geliştirme sürecinde rol alan teknik personelin, geliştirilen ürünlerin çevre etkileri konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This M.Sc. study deals with implementation of sustainable development in industry and industrial design profession specific to the case of Arçelik Corporation. The study, states the historical background of sustainable development and mentions existing challenges in relation to implementation briefly, in order to set the conceptual frame. After setting the conceptual frame, the study scrutinizes how industry and industrial design profession take action with respect to sustainable development; the drives and methods are investigated. The action taken and attitude adopted by industry in relation to sustainable development is important since, industry constitutes the economical basis of development and since, it is directly related with sustainable use of resources by determining production-consumption cycle. On the other hand, industrial design profession is an important agent not only for the provision of sustainability in industry as contributing in product development process, but also for society by the ability of influencing the cultural transformation necessary for sustainable development. The case study carried out about Arçelik Corporation, revealed that the Corporation does not involve issues related with sustainable development in its vision. In addition, the environmental policy of Arçelik is driven solely by European Union's legislative requirements as a consequence of Arçelik' s present trade relationships. Therefore Arçelik' s environmental vision is insufficient with regard to sustainable development. Nevertheless, the employees of Arçelik seems as being internalised this existing environmental vision. Yet, the employees taking part in product development and manufacture processes are almost illiterate about sustainable development and design approaches related with sustainability and environmental protection, and their knowledge about environmental effects of products is insufficient.