Building-integrated photovoltaics and their feasibility
Bina ile bütünleşik fotovoltaik sistemler ve fizibiliteleri
- Tez No: 143375
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaikler, güneş pilleri, bina-fotovoltaik bütünleşmesi, elektrik birim fiyatı, Photovoltaics, cost of electricity, BIPV, solar electricity
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Fotovoltaik (PV) olayın 1839'da Edmund Becquerel tarafından keşfinden bugüne kadar güneş enerjisini elektriğe dönüştürme konusunda çok fazla çalışma yapılmıştır. PV panellerin şebekeden uzak alanlarda elektrik üretimi amacıyla kullanımı fikri ise 1970lerin başında ortaya çıkmıştır. Mühendisler teknoloji ve malzeme konularında araştırmalarını yoğunlaştırırken, mimarlar tasarımlarında PVTere yer vermeye başladılar. PV kullanımına tasarım aşamasında karar verilmeye başlanması, maliyetlerin de düşmesini sağlamıştır. PV'ler tarafından üretilen elektrik, ekonomik açıdan, elektrik pazarında yarışabilir hale gelmektedir, ayrıca temiz olması da fosil yakıtlara karşı bir üstünlüğüdür. Elektriğin birim fiyatı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise yakıtların karşılaştırılmasıdır. Nükleer enerji ve fosil yakıtlara dayanan enerjinin birim fiyatı hesaplanırken sadece yakıtların ederleri gözönünde tutulurken, PVTer için aynı hesap yapılırken tüm sistemin maliyeti kullanılmaktadır. Bu doğru bir yöntem değildir çünkü PVTerin yakıtı güneş ışığıdır, ve bu da ücretsizdir. Bu çalışmanın amacı, PV'lere karşı ilgi uyandırmak ve binalara entegrasyonları konusunda bilgilendirmektir. Bununla birlikte,“Fotovoltaik uygulamalar pahalıdır”yargısını çürütmek amacıyla, elektrik birim fiyatları konusunda karşılaştırmalı bir çalışma da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the discovery of the photovoltaic (PV) effect by Edmund Becquerel in 1839, much work has been carried out on transforming the energy of the sun into electricity. The idea of using PV panels for electricity production in remote areas emerged in the early 70s. Then, while engineers worked on technology and materials, architects began to use PV panels in their designs. Building-integration of PVs at the design stage also reduced the cost of the application. The electricity produced by PV cells is becoming more cost-competitive within the energy market, thus, it has advantages over fossil fuels because it is clean. The most important point to note is the cost per kilowatt-hour calculation while comparing fuels: For nuclear energy and for energy produced using fossil fuels, generally, only the cost of the fuel is considered, but for energy produced by PVs, the cost of the entire system is taken into consideration which is unfair, since the fuel of the PV cells is sunlight, which is free. The aim of this work was to awaken interest in photovoltaics and to develop a better understanding of the integration of PVs with buildings. A comparative study on the cost of electricity production using different methods was also carried out to prove the judgement,“Photovoltaics applications are not feasible”wrong.