Multi item integrated location/inventory problem
Çok ürünlü tümleşik yer belirleme/envanter problemi
  1. Tez No: 143379
  2. Yazar: BURCU BALÇIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıcı Tip Sezgisel Yöntemler, Dağıtım Sistemi Tasarımı, Tesis Yer Belirleme Problemi, Geliştirici Tip Sezgisel Yöntemler, Tümleşik Yer Belirleme/Envanter Problemi, Ortak Sipariş Politikaları, P-medyan Problemi, Risk Ortaklaması, Tedarik Zinciri Yönetimi, Constructive Type Heuristics, Distribution System Design, Facility Location Problem, Improvement Type Heuristics, Integrated Location/Inventory Problem, Joint Replenishment Policies, P-median Problem, Risk Pooling, Supply Chain Management
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada, tek tedarikçinin birden fazla ürünü dağıtım merkezleri yoluyla perakendecilere gönderdiği üç seviyeli bir dağıtım sisteminin tasarımı ele alınmıştır. Bayilerde belirsiz talep gözlenmektedir. Problem; toplam tesis, taşıma, emniyet stoğu ve ortak sipariş ve ortalama envanter maliyetlerim en küçültecek ve müşteri hizmet gereklerini karşılayacak şekilde dağıtım merkezlerinin sayısının ve yerlerinin belirlenmesi ile perakendecilerin dağıtım merkezlerine atanmasıdır. Tümleşik yer belirleme/envanter modeli; stratejik yer belirleme/tahsis etme kararlarına risk ortaklaması faydalarım ve ürünlerin gruplar halinde sipariş edilmesinden doğan kazançları dikkate alarak envanter yönetimi kararlarını dahil etmektedir. Doğrusal olmayan tamsayı programlama modelini tümleşik olarak çözebilmek için iki sezgisel yöntem geliştirilmiştir: (1) Geliştirici tip sezgisel yöntem, (2) Yapıcı tip sezgisel yöntem. Sezgisel yöntemler 81 talep noktası (perakendeci) ve 4 farklı ürün çeşidi olan çok sayıda problem örneği için denenmiştir. Her iki sezgisel yöntem de çok karşılaştırıldığında, /»-medyan modeli yerine tümleşik model kullanılarak toplam maliyetin ve dağıtım istasyonu sayısının düşürülebileceği bulunmuştur. Son olarak envanter, taşıma ve sipariş maliyeti parametrelerindeki değişiklikler ve talep değişkenliği üzerine duyarlılık analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the design of a three-level distribution system is considered in which a single supplier ships a number of items to the retailers via a set of distribution centers (DC) and stochastic demand is observed at the retailers. The problem is to specify the number and location of the DCs, and the assignment of the retailers to the DCs in such a way that total facility, transportation, safety stock, and joint ordering and average inventory costs are minimized, and customer service requirements are satisfied. Single source constraints are imposed on the assignment of the retailers to the DCs. The integrated location/inventory model incorporates the inventory management decisions into the strategic location/allocation decisions by considering the benefits of risk pooling and the savings that result in the joint replenishment of a group of items. We develop two heuristic methods to solve the non-linear integer-programming model in an integrated way: (1) Improvement type heuristic, (2) Constructive type heuristic. The heuristic algorithms are tested on a number of problem instances with 81 demand points (retailers) and 4 different types of items. Both of the heuristics are able to generate solutions in very reasonable times. The results are compared to the results of the j9-median problem and found that the total cost and the number of DCs can be lowered using our integrated model instead of the /^-median problem. Finally, sensitivity analysis is performed with respect to the changes in inventory, transportation, and ordering cost parameters, and variability of the demand.