The impact of water level fluctuations on the development of submerged plants and their role in the clear-water state of lake Mogan, Turkey
Mogan gölünde, Türkiye, su seviyesi değişmelerinin suiçi bitkilerinin gelişimine etkisi ve suiçi bitkilerinin Mogan Gölü'nün berrak su durumunu kararlı hale getirmekteki rolleri
  1. Tez No: 143397
  2. Yazar: MOHAMMED KİSAMBİRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mogan Gölü, suiçi bitkileri, su berraklığı, su seviyesi değişimleri, kadastrofik geçiş, koruma amaçlı değer, Lake Mogan, submerged plants, water clarity, water level fluctuations, catastrophic shift, conservation value
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mogan Gölü'nde suiçi bitkilerinin berrak su durumunun kararlı hale getirilmesindeki rollerinin ve su seviyesi değişimlerinin suiçi bitkilerinin gelişimine etkilerini araştırılması amacıyla sırasıyla 2001 yılında Ağustos- Eylül aylan arasında ve 2002 yılında Nisan-Ağustos aylan arasında araştırmalar yapılmıştır. Suiçi bitkilerinin arasında, açık su istasyonlarına oranla daha düşük klorofil-a, besin tuzu ve skıda katı madde konsantrasyonlan ve daha yüksek ışık geçirgenliği kaydedilmiştir. Bu sebeple suiçi bitkilerinin su berraklığım sudaki fazla besin tuzlannı kullanarak, askıdaki katı maddeyi azaltarak ve fitoplankton büyümesini sınırlayarak kararlı hale getirdikleri söylenebilir. Zooplankton tarafından uygulanan avlanma baskısının su berraklığına etkisi azdır çünkü çalışma boyunca kaydedilen zooplankton yoğuluklan oldukça düşüktür. 2001 yılındaki yüksek suiçi bitki yayılımı (%77.5) çok sayıda çeşitli sukuşunu sisteme çekmiş, ve bu şekilde suiçi bitkilerinin gölün ekolojik ve koruma amaçlı değerini arttırdığını doğrulamıştır. 2002 yılı bahar aylarında, düşük su sıcaklığıyla birlikte yüksek su seviyesi, 2001 yılında %77.5 olan suiçi bitki yayılımının 2002 yılında %19.1'e gerilemesine yol açmış, aynı zamanda iletkenlik ve tuzluluk değerlerinin yükselmesiyle sonuçlanmıştır. Bu yükseliş, klorofil-a ve besin tuzu konsantrasyonlarında bir bozulma ve ışık geçirgenliğinde düşüşü de beraberinde getirmiştir. Ancak bu dönemde zooplankton yoğunluğunda bir artış kaydedilmiştir. Bu sebeplerden dolayı, Mogan Gölü'nde meydana gelen 48 cm'lik bir su seviyesi yükselişinin, ekosistemin suiçi bitkilerin baskın olduğu berrak su durumundan fitoplanktonun baskın olduğu bulanık su durumuna geçişine yol açan kadastrofik bir geçiş mekanizması olarak rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In Lake Mogan, the stabilising role of macrophytes and the impact of water level fluctuations on the development of submerged plants were investigated from August to mid-September in 2001 and from April to August in 2002, respectively. Lower concentrations of nutrients, chlorophyll-a, inorganic suspended solids and a high water transparency were recorded in the plant beds than in the open water. Thus submerged plants maintained water clarity through luxury nutrient uptake, reducing resuspension and suppressing phytoplankton growth. Grazing by zooplankton contributed little to the maintaining of water clarity since the zooplankton density was very low. The high coverage (77.5%) of submerged plants in 2001 attracted a high and diverse number of waterfowl thus confirming the importance of submerged plants in maintaining the ecological and conservation values of the lake. In the spring of 2002, a rise in water level coupled with cold-water temperatures resulted in the decline of submerged plants coverage from 77.5% in 2001 to 19.1% in 2002 as well as a decrease in conductivity and salinity. This was accompanied by deterioration in concentrations of chlorophyll-a and nutrients; a decline in water transparency and waterfowl density but an increase in zooplankton density. Thus a 48 cm rise in spring water level in Lake Mogan acted as a strong catastrophic disturbance that shifted the ecosystem from a macrophyte dominated clear-water state to a sparse vegetated turbid water state thereby reducing the ecological and conservation values of the lake.