The effects of multiple intelligences based instruction on ninth graders' ecology achievement, attitudes toward ecology and multiple intelligences
Çoklu zeka temelli öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin ekoloji başarısına, ekoloji tutumlarına ve çoklu zekalarına etkisi
- Tez No: 143398
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSNİYE DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Ekoloji Öğretimi, Çoklu Zeka Teorisi, Biology Education, Ecology Instruction, Multiple Intelligences Theory
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı; çoklu zeka temelli öğretimin öğrencinin ekoloji başarısına, ekolojiye karşı olan tutumlarına ve çoklu zekalarına olan etkisini araştırmaktır. Çalışmada iki farklı öğretim yöntemi kullanıldı. Bunlar; (1) Çoklu zeka temelli öğretim, ve (2) Geleneksel öğretim metodu. Bu çalışmada, ölçüm araçları olarak Ekoloji Tutum Ölçeği, Ekoloji Başarı Testi, ve Çoklu Zeka Envanteri kullanıldı. Pilot çalışma, 4 sınıf ve toplam 107, 9. sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Pilot çalışma sonuçlarına gore, Ekoloji Basan Teşrindeki bazı sorular kısmen değiştirildi ve bazıları da tamamen çıkartıldı. Çalışma, 2001-2002 akademik yılında, 2 sınıf ve 1 öğretmen, toplam 70, 9. sınıf öğrencisi ile yapıldı. Öğretmen, çoklu zeka temelli öğretim hakkında bilgilendirilip, sınıflarda bu tekniğin nasıl uygulanacağı hakkında eğitildiler. Geleneksel öğretim metodu ile öğretim yapılan bir sınıf kontrol grubu ve çoklu zeka temelli öğretim kullanılarak öğretim yapılan diğer bir sımf da deneysel grup olarak belirlendi. Ekoloji Basan Testi, Ekoloji Tutum Ölçeği, ve Çoklu Zeka Envanteri her iki gruba farklı öğretimin etkisini karşılaştırmak için, ön-test ve 3 haftalık bir öğretim sonunda da son-test olarak uygulandı. Problemler çerçevesinde kurulan hipotezlerin test edilmesi için, son-test puanlan ortak değişkenli çok yönlü varyans (MANCOVA) istatistiksel tekniği kullamlarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, çoklu zeka temelli öğretimin öğrencilerin ekoloji başanlan ve çoklu zekalan açısından geleneksel öğretim metoduna gore daha fazla etkili olduğunu, fakat ekoloji tutumlan açısından deney ve kontrol gruplan arasında anlamlı bir fark olmadığım gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the effects of the multiple intelligences based instruction on ninth grade students' ecology achievement, attitudes toward ecology, and multiple intelligences. In this study two types of teaching were used. These are; (1) Multiple intelligences based instruction, and (2) Traditional method. Ecology Achievement Test, Ecology Attitude Scale, and Multiple Intelligences Inventory were used as measuring tools. The pilot study was conducted with 4 classes, total of 107 9th grade students. According to the results of the pilot study, some questions of Ecology Achievement Test were revised and some were totally discarded. This study was conducted with 2 classes and 1 teacher, total of 70 ninth grade students in the academic year of 2001-2002. The teacher was trained for how to implement multiple intelligences based instruction in the classroom. Students from one class participated in traditional method group and referred to as control group, whereas other class instructed by multiple intelligences based instruction referred to as experimental group. Ecology Achievement Test, Ecology Attitude Scale, and Multiple Intelligences Inventory were administered twice as pretest and after a three-week treatment period as posttest to both groups to asses and compare the effectiveness of two different types of teaching utilized in ecology teaching. The data obtained from administration of posttests were analyzed by statistical techniques of multivariate analyses of co variance (MANCOVA). Results of the statistical analyses indicated that multiple intelligences based instruction were more effective than traditional method in terms of students' ecology achievement and multiple intelligences. However, the statistical analyses failed to show any significant differences between the experimental and control group's attitudes toward ecology.