Participants' perceptions about online information technologies certificate pragram: A case study
Çevrim-içi bilgi teknolojileri sertifika programı hakkında katılımcıların algıları: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 143405
  2. Yazar: ERMAN YÜKSELTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ZAHİDE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Tabanlı İletişim, Eşzamanlı İletişim, Eşzamansız İletişim, Öğrenci Algıları, İnternet Tabanlı Eğitim, Computer Mediated Communication, Synchronous Communication, Asynchronous Communication, Student Perceptions, Internet Based Education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile yürütülen İnternet üzerinden eşzamanlı ve eşzamansız iletişim yöntemleri kullanılarak verilen Bilgi Teknolojileri Sertfıka Programına katılan öğrencilerin bu program hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Bu çevrim-içi sertifika programı 1998 yılı Mayıs ayında başlamıştır. Program, Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki sekiz temel dersi kapsamakta ve dokuz ay süren dört dönemden oluşmaktadır. Programda yer alan dersler Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Araştırmada, katılımcıların algıları, Bilgi Teknolojileri Sertfıka Programı hakkındaki öncelikleri, programda yeralan derslerin etkinliği, öğrenci desteği ve bilgisayar destekli iletişim hakkındaki algıları olmak üzere dört ana temada incelenmiş ve araştırma üçüncü, dördüncü ve beşinci Bilgi Teknolojileri Sertifika Programlarına katılan kişileri kapsamaktadır. Veriler her dönemin sonunda uygulanan çevrim-içi anketler yoluyla toplanmış ve tanımlayıcı istatistiki analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular katılımcıların öncelikleri ile Bilgi Teknolojileri Sertifika Programının amaçlan arasında paralellik olduğunu ortaya koymuştur. Programda yeralan derslerin genel olarak etkili olduğu ortaya çıkmış ve katılımcıların çoğunluğu sağlanan öğrenci desteğini yeterli bulmuşlardır. Bulgular, katılımcıların programda sağlanan bilgisayar tabanlı iletişimden memnun olduklarını, ancak chat oturumlarının yeterince yararlı olmadığını ortaya koymuştur. Bunlara ek olarak katılımcılar programın geliştirilmesine yönelik önemli önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the participants' perceptions about Information Technologies Certificate Program which was based on synchronous and asynchronous communication methods over the Internet offered by cooperation of Middle East Technical University, Computer Engineering Department and Continuing Education Center were examined. This online certificate program started in May 1 998. The program includes eight fundamental courses of Computer Engineering Department and comprised of four semesters lasting nine months. The courses in the program are given by instructors of Computer Engineering Department. In the study, participants' perceptions about Information Technologies Certificate Program in regard to four major items which were preferences, course effectiveness, learner support and computer mediated communication were examined and the study included the 3rd, 4th and 5th programs' participants who attended the certificate programs. The data were collected by using online survey at the end of the each term of programs and analyzed by using descriptive statistical analyzing methods. The results showed that there was a parallelism between participants' perceptions and aims of Information Technologies Certificate Program. It was revealed that the courses in the program were effective in general and majority of the participants found learner support satisfied. The results showed that the participants were satisfied with computer mediated communication provided in program, however, the chat sessions were not beneficial enough. In addition to these, participants made important suggestions to improve the program.