GIS-based spatial model for wildfire simulation: Marmaris-Çetibeli fire
CBS tabanlı mekansal orman yangın simulasyonu: Marmaris Çetibeli yangını
  1. Tez No: 143411
  2. Yazar: ERDİNÇ TAŞEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın Yönetimi, Yangın Davranış Modeli, CBS, NFFL Yakıt Modeli, Marmaris - Çetibeli, Fire Management, Fire Behavior Model, GIS, NFFL Fuel Model, Marmaris - Çetibeli
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de orman yangını problem teşkil etmektedir. Her yıl çok sayıda orman yangım meydana gelmekte ve bu yangınlar sonucunda çok geniş orman alanları yok olmaktadır. Türkiye topraklarının % 27'si ormanlarla örtülü olup bu alanın % 48' si ekonomik açıdan değerlidir, fakat bu ormanlık alanların % 52' si koruma altındadır. 1993 ile 2002 yıllan arasında yaklaşık 21000 adet orman yangını çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelmiş, yıllık kaybedilen orman alanı 23477 hektar olarak belirlenmiştir. Orman yangım yönetimi, simülasyonlar sonucunda elde edilen orman yangım senaryoları üzerine kurulabilir. Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı yangın simülasyon modeli kullanılarak 2002 Ağustos ayında Marmaris - Çetibeli'nde meydana gelen orman yangını simüle edilmiştir. Bu model Rothermel örtü yangın modeli, Van Wagner tepe yangın modeli ve Albini tutuşan ağaç modellerini bileşik bir şekilde kullanmaktadır. Modelin çalışması için gerekli veri değişkenleri yakıt cinsi, yakıt nemi, topografya ve rüzgar olarak 4 gruba ayrılır. Çalışma alanının yakıt modeli Northern Forest Fire Laboratory (NFFL) yakıt modeline göre en uygun olacak şekilde belirlenmiştir. Yakıt nem verisi Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan uzmanlardan elde edilmiş olup yangın öncesi ve sonrasına ait IKONOS görüntüleri kullanılarak yangının yayılım dokusu görsel olarak belirlenmiştir. Yangın simülasyon modeli tarafından yangının ulaşım zamanı, yayılım hızı ve yönü çıktı olarak oluşturulmuş ve toplam yanan alanın % 70' i doğru olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Each year many forest fires have occurred and huge amount of forest areas in each country have been lost. Turkey like many world countries have forest fire problem. 27 % of Turkey's lands are covered by forest and 48 % of these forest areas are productive, however 52 % of them must be protected. There occurred 21000 forest fires due to several reasons between 1993 and 2002. It is estimated that 23477 ha area has been destroyed annually due to wildfires. The fire management strategies can be built on the scenarios derived from the simulation processes. In this study a GIS - based fire simulating model is used to simulate a past fire occurred in Marmaris - Çetibeli, Turkey, in August 2002. This model uses RothermeFs surface fire model, Rothermel's and Van Wagner's crown fire model and Albini's torching tree model. The input variables required by the model can be divided into four groups: fuel type, fuel moisture, topography and wind. The suitable fuel type classification of the vegetation of the study area has been performed according to the Northern Forest Fire Laboratory (NFFL) Fuel Model. The fuel moisture data were obtained from the experts working in the General Directorate of Forestry. The fire spread pattern was derived using two IKONOS images representing the pre- and post-fire situations by visual interpretation. Time of arrival, the rate of spread and the spread direction of the fire were obtained as the output and 70 % of the burned area was estimated correctly from the fire simulating model.