Propagation characteristics of RC5, RC6 and twofish ciphers
RC5, RC6 ve Twofish şifrelerinin yayılım özellikleri
  1. Tez No: 143412
  2. Yazar: SAVAŞ ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Blok Şifreler, RC5, RC6, Twofish, Çığ Kriteri, Doğrusal Olmama Ölçütü, Block Ciphers, RC5, RC6, Twofish, Avalanche Criteria, Nonlinearitv Measure
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezde, AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı) yarışmasının finalistlerinden ikisi, RC6 Rivest ve arkadaşlarının geliştirdiği şifre, Twofish Schneier ve arkadaşlarının önerdiği şifre, ve ayrıca RC6 şifresinin öncül algoritması olan RC5 şifresi çalışıldı. Bu şifrelerin kriptografık ataklara karşı dayanıklılığı farklı ölçütler ile ölçüldü. Çalışılan ölçütler“Çığ Kriteri”ve türevleridir. Algoritmalar ve test prosedürleri gerçeklendikten sonra, aralarında karşılaştırıldılar. RC5, RC6, ve Two fish algoritmalarının rastlantısalhklan için farklı test kriterleri; çığ kriteri,“Çığ Ağırlık Dağılımı”(ÇAD) uygulandı ve Twofish algoritmasının yerleşim kutuları doğrusal olmama ölçütlerine göre analiz edildi. RC6 ve Twofish şifrelerinin çığ kriteri sonuçları ile NIST (Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü) İstatiksel Test Süit sonuçları ile karşılaştırldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two finalists of the AES (Advanced Encryption Standard) contest, RC6 developed by Rivest et al, Twofish proposed by Schneier et al, and preceding algorithm of RC6 cipher, RC5, are studied. The strength of ciphers to cryptanalytic attacks is measured according to different criteria. The studied evaluation criteria are the avalanche criterion and its derivations. After the implementation of the algorithms and the test procedures, they are compared with each other. Different test criteria, including avalanche criterion, avalanche weight distribution (A WD) for randomness of RC5, RC6 and Twofish algorithms are applied; and the S-boxes of the Twofish algorithm are analyzed according to nonlinearity criterion. The avalanche criteria results of RC6 and Twofish are compared withNIST (National Institute of Standards and Technology) Statistical Test Suite results.