Missile autopilot design by projective control theory
İzdüşüm kontrol yöntemiyle füze otopilotu tasarımı
  1. Tez No: 143425
  2. Yazar: REŞAT ÖZGÜR DORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KOCAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Füze, Otopilot, Doğrusal Karesel Tasarım, Tam Durum Geribesleme, İzdüşüm Kontrol, Statik Geribesleme, Düzeltici, Gürbüz Kararlılık, Guided Missile, Autopilot, Linear Quadratic Design, Full State Feedback Projective Control, Static Feedback, Compensator, Robust Stability
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada hızlı dinamiği olmayan, sabit hedefli füzeler için gerçek uygulamalarda da kullanılabilecek füze otopilotları tasarımlan yapılmıştır. Gerçek füze modelinin doğrusal olmaması, sistematik kontrol tasarım yöntemlerinden faydalanabilmek için bir doğrusallaşürma sürecini gerektirmektedir. Bu tez kapsamında, doğrusal karesel tam durum geribesleme yöntemi kullanılarak otopilot tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ancak füzelerdeki ölçüm sisteminin getirdiği kısıtlamalar tam durum geribeslemesine engel olmaktadır. Bu nedenle izdüşüm kontrol yönteminden faydalanılarak doğrusal karesel yöntemle yapılan tasarımı yaklaşık olarak gerçekleştirmeye çalışılmıştır. Bu yöntem ile başta statik geri besleme olmak üzere gerektirdiği hallerde de denetleç ve düşük dereceli düzeltici bileşkesi kullanılarak doğrusal karesel tasarım yaklaşık olarak gerçekleştirilebilir. Yapılan tüm otopilotlar, doğrusallaştırmanın geçerliliği ve tüm sistemin aerodinamik ve mekanik belirsizlikler ile ölçüm gürültüsüne karşı kararlılığı yönünden incelenerek gerçek uygulamalarda kullanılıp kullanılamayacağı belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, autopilots are developed for missiles with moderate dynamics and stationary targets. The aim is to use the designs in real applications. Since the real missile model is nonlinear, a linearization process is required to get use of systematic linear controller design techniques. In the scope of this thesis, the linear quadratic full state feedback approach is applied for developing missile autopilots. However, the limitations of measurement systems on the missiles restrict the availability of all the states required for feedback. Because of this fact, the linear quadratic design will be approximated by the use of projective control theory. This method enables the designer to use preferably static feedback or if necessary a controller plus a low order compensator combination to approximate the full state feedback reference. Autopilots are checked for the validity of linearization, robust stability against aerodynamic, mechanical and measurement uncertainties.