Isolation, characterization and immobilization of polyphenol oxidases from mulberry (Morus alba) leaf tissues
Dut (Morus alba) yaprak dokularından polifenol oksidaz izalasyonu, karakterizasyonu ve tutuklanması
- Tez No: 143440
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enzim izolasyonu, polifenol oksidaz, lakkaz, peroksidaz, katekol oksidaz, tirosinaz, tutuklama, biyokimyasal karakterizasyon, Enzyme isolation, polyphenol oxidase, laccase, peroxidase, catechol oxidase, tyrosinase, immobilization, biochemical characterization
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, mantara alternatif olabilecek ekonomik bir bitkisel PPO kaynağının bulunması ve enzimin olası uygulama alanlarının bulunması için karakterizasyonu ve tutuklanmasıdır. Bu amaçla, ticari değeri olmayan değişik bitkisel dokular PPO aktiviteleri açısından taranmıştır. Dut yapraklarının 4-metil katekol substratı ile mantarla karşılaştırılabilecek düzeyde yüksek PPO aktivitesine sahip olduğu saptanmıştır. Serbest dut yaprağı PPOlanmn ortalama Km ve Vmax değerleri 7 mM ve 218 U/ml olarak bulunmuştur. Dut yaprağı PPOları polipirol matris içine tutuklanmış, Km ve Vmax değerleri 35 mM ve 3 U/ml olarak tespit edilmiştir. Dut yaprağı PPOlannın en yüksek aktivite gösterdikleri sıcaklık ve pH sırasıyla, 45 °C ve pH 7 dir. Aktivite boyaması ilelakkaz, peroksidaz ve katekol oksidaz aktiviteleri tespit edilmiştir. Lakkazın, peroksidazın ve katekol oksidazın moleküler ağırlıkları sırasıyla yaklaşık 62, 64 ve 62-64 kDa olarak tespit edilmiştir. İzoelektrik nokta incelemesiyle de lakkaz, peroksidaz ve katekol oksidazın izoelektrik noktaları (pl) sırasıyla yaklaşık 8.0-8.5, 4.5 ve 10 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to find an economical plant source for polyphenol oxidase (PPO) production as an alternative to mushroom and possible application areas by characterization and immobilization of the PPOs. For this purpose, tissues of various plants of no commercial value were screened for their PPO activities. Mulberry leaf tissues showed the highest PPO activity against 4-methyl catechol which was comparable to that of mushroom. Average Km and Vmax values of free mulberry leaf PPOs were found as 7 mM and 218 U/ml, respectively. Mulberry leaf PPOs were immobilized in a polypyrole matrix and the Km and Vmax values of immobilized PPOs were calculated as 35 mM and 3 U/ml, respectively. Mulberry leaf PPOs were most active at 45°C and pH 7. By using electrophoretic analysis, laccase and catechol oxidase type activities of PPOs and in addition, peroxidase activity were detected. Molecular weights of laccase, peroxidase and catechol oxidase were found to be about 62, 64 and 62-64 kDa, with pi values of 8.0-8.5, 4.5 and 10, sequentially.