Simulation of a fire incidence in underground transportation systems
Yeraltı taşıma sistemlerinde yangın similasyonu
- Tez No: 143441
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzeşim, Yeraltı Taşımacılığı, Tünel Yangınları, Metro, Simulation, Underground Transportation, Tunnel Fires, Subway
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Yeraltı tünellerinde yangın similasyonu yapmak amacıyla“Fire Simulation Program”admda bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu tezde, üç tip yangın senaryosu; yolcu vagonunda çıkan yangın, aracın altında çıkan yangın, ve sürücü kabininde çıkan yangın, incelenmiştir; açığa çıkan ısıl güç ve yangın ewelerinin süreleri hesaplanmış ve karşılaşünlmıştir. SES programı kritik hız denklemleri incelenmiştir; farklı durumlar için kritik hız ve yangın bölgesi sıcak hava sıcaklığı değerleri hesaplanmıştır. Tünel içerisindeki sıcaklık dağılımı zamana bağlı olarak üç farklı çalışma için; iki fan/havalandırma bacası olan bir tünelde, bir fan/havalandırma bacası olan bir tünelde, ve havalandırma bacası olmayan bir tünelde, gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
A computer program called“Fire Simulation Program”used for simulating fires in underground trains in tunnels is developed. In this thesis, three main types of fire scenarios, namely passenger compartment fire, under car fire, and driver's cab fire, are studied; heat release rates and duration of stages of fires are calculated and compared. SES program critical velocity equations are studied; critical velocity and temperature of fire site gases are found for different cases. Temperature distribution in tunnel with time is represented for three different case studies; tunnel having two vent/fan shafts, one vent/fan shaft and tunnel having no vent/fan shafts.