Synthesis and characterization of bioaffinity sorbents for isolation of oligonucletides and nucleic acids
Oligonükleotid ve nükleik asitlerin izolasyonu için biyoafinite sorbentlerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 105650
  2. Yazar: ATİFET BEGÜM ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DNA, RNA DNA immobilizasyonu, RNA izolasyonu, p-nikotinamid adenin dinükleotid, dispersiyon polimerizasyonu, emülsiyon polimerizasyonu, gen terapisi, p-klorometil stiren, N-izopropilakrilamid, 4-vinilfenil borik asit, polietilen imin, DNA, RNA, DNA immobilization, RNA isolation, Nicotinamide adenine dinucleotide, dispersion polymerization, emulsion polymerization, gene therapy, p-chloromethyl styrene, N- isopropylacrylamide, 4-vinyl phenyl boronic acid, polyethylene imine
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Oligonükleotid ve nükleik asitlerin izolasyonu/immobilizasyonu için alternatif sorbent olarak iki farklı polimerik partikülün etkinliği incelenmiştir. Polimerik partiküllerden biri, p-klorometil stiren ( CMS ) ve diğeri ise N-izopropilakrilamid (NIPA) bazlıdır. CMS bazlı partiküller dispersiyon polimerizasyonu yöntemiyle sentezlenmiştir. Nükleik asitlerle etkileşme özelliğine sahip olan polietilen imin ligandı, PEI, kompleks aktivasyon işlemine gerek kalmaksızın partiküllerin yüzeyine kovalent olarak bağlanmıştır. 1.75 um boyutundaki PEI bağlı PCMS partiküller ile 45 mg DNA / g polimer değerine varan DNA immobilizasyon kapasitesi elde edilmiştir. DNA varlığında bu partiküllerin agregasyon tepkisi spektrofotometrik yöntemle nicel olarak saptanmıştır. Ayrıca, PEI bağlı PCMS partikülleri, pH 7.4 fosfat tampon ortamında +4°C 'de yapılan RNA adsorpsiyon deneylerinde sorbent olarak kullanılmıştır. Denge RNA adsorpsiyon kapasitesi, 35 mg RNA / g polimer'dir. NIPA bazlı partiküller, emülsiyon yapıcı madde yokluğunda emülsiyon polimerizasyonu yöntemiyle hazırlanmıştır. 4-vinilfenil borik asit ( VPBA ), cis- diollerle spesifik etkileşim özelliğinden dolayı polimerizasyon reçetesine dahil edilmiştir. Elde edilen sıcaklık duyarlı mikronaltı boyutundaki P( NIP A- VPBA ) partikülleri, RNA-DNA karışımından RNA'nın izolasyonu için kullanılmıştır. Sıcaklığın anahtar olarak kullanılmasıyla basit bir izolasyon yöntemi geliştirilmiştir. Denge RNA adsorpsiyon kapasitesi, 14 mg RNA / g polimer'dir. Ayrıca, P( NIP A- VPBA ) partikülleri bir oligonükleotid model bileşiği, P-nikotinamid adenin dinükleotid, P-NAD için denenmiştir ve 29 mg P-NAD / g polimer değerine varan spesifik P-NAD adsorpsiyon kapasitesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The effectiveness of two different polymeric particles as alternative sorbents for isolation/immobilization of oligonucleotides and nucleic acids was investigated. One of the polymeric particles was based on p-chloromethyl styrene ( CMS ), and the other on N-isopropylacrylamide ( NIPA ). CMS-based particles were synthesized by dispersion polymerization method. A ligand, polyethylene imine, PEI, capable to interact with nucleic acids was covalently attached onto the particles by eliminating the complex activation procedures. DNA immobilization capacities up to 45 mg DNA / g polymer were achieved with the PEI- attached PCMS particles, 1.75 um in size. Besides, the aggregation response of these particles to the presence of DNA was quantified by spectrophotometer. PEI-attached PCMS particles were also utilized as sorbents for RNA adsorption experiments conducted at + 4°C in a phosphate buffer medium at pH 7.4. The equilibrium RNA adsorption capacity was 35 mg RNA / g polymer. NIPA-based particles were prepared by emulsifier-free emulsion polymerization method. 4-vinyl phenyl boronic acid ( VPB A ) was included in polymerization recipe since it has the specific interaction ability with cis-diols. The resulting thermosensitive submicron sized P( NIPA-VPBA ) particles were tested for the isolation of RNA from a RNA-DNA mixture. A simple isolation method was developed by using temperature as a switch. The equilibrium RNA adsorption capacity was 14 mg RNA / g polymer. P( NIPA-VPBA ) particles were also tested for an oligonucleotide model compound, P-nicotinamide adenine dinucleotide, P-NAD, and specific p-NAD adsorption capacities up to 29 mg P-NAD / g polymer could be achieved.