Higgs formation at the black hole decays at Large Hadron Collider
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki kara delik bozunmalarında Higgs oluşumu
- Tez No: 143466
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kara delik, Hawking ışınımı, ekstra boyutlar, Higgs bozonu, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Kompakt Müon Selenoid vı, black holes, Hawking radiation, extra dimensions, Higgs boson, LHC, CMS IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
öz BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI'NDAKİ KARA DELİK BOZUNMALARINDA HIGGS OLUŞUMU Sekmen, Sezen Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet T. Zeyrek Eylül 2003, 140 sayfa Bu tezde CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştıncısı'nda mümkün olabilecek 4+n boyutlu kara delik üretimi, sözkonusu kara deliklerin Hawking ışınımı yoluyla bozunmaları ve bozunma sonucunda olası Higgs bozonu oluşumu incelenmiştir. İlk başta kara delik fiziği, Hawking ışınımı, geniş ekstra boyutlar, zar modelleri, 4+n boyutlu kara delikler ve Higgs mekanizmasını kapsayan bir teorik sunuş yapılmıştır. Daha sonra ise Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki kara delik oluşumunu, bozunumunu ve özellikle Hawking ışınımı sonucunda çıkacağı varsayılan 130 GeV Higgs bozonunu modelleyen ve Kompakt Müon Selenoid (CMS) detektörüne uyumlandırılmış bir simülasyon, özellikle Higgs bozunma kanalları ve Hawking ışınımının doğasını anlamaya yönelik olarak analiz edilmiştir. Hem teorik çıkarımlar, hem de simülasyon analizi göstermiştir ki kara delikler ve kara delik bozunmaları sonucunda çıkan tablo, uzayzamanın yapısı veboyut sayısı hakkında önemli bilgiler vermeye adaydır. Aynı zamanda özellikle Kara Delik -> H -> jj ve Kara Delik -> H -> WW/ZZ -> İnin kanallarında Higgs bozonu gözlenmesi de kayda değer oranda muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGGS FORMATION AT THE BLACK HOLE DECAYS AT LARGE HADRON COLLIDER Sekmen, Sezen M. Sc, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet T. Zeyrek September 2003, 140 pages This thesis examines the possibile creation of (4+n)-dimensional black holes at Large Hadron Collider (LHC) of CERN, consequent decays of such black holes via Hawking radiation and probable formation of Higgs boson among black hole decay products. Firsty, a theoretical background was presented including black hole physics, Hawking radiation, large extra dimensions, brane-bulk models, 4+n black holes and Higgs mechanism. Then, a simulation modeling black hole formation and decay including 130 GeV Higgs as a decay product at LHC interfaced with a detector simulation of Compact Muon Selenoid (CMS) was analysed focusing especially on the Higgs decay channels and properties of Hawking radiation. Both theoretical assumptions and simulation analysis point out that black hole production and the signatures of black hole decay products could carry crucial information on dimensionality and structure of spacetime. iii.Furthermore, there is a significant possibility to observe 130 GeV Higgs boson especially in the Black Hole -> H -> jj and Black Hole -> H -> WW/ZZ -> Inln decay channels.