Parallel, Navier-Stokes computation of the flowfield of a hovering helicopter rotor
Havada asılı duran helikopter pali etrafındaki akım alanının paralel, Navier-Stokes hesaplanması
- Tez No: 143465
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rotary wing, thin - layer Navier - Stokes equations, finite volume method, structured grid, parallel processing, MPI, blade - vortex interactions, flat plate
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, döner kanat konfigurasyonlan etrafındaki üç boyutlu laminar ve türbulanslı akış alanlarını hesaplayabilmek için paralel bilgisayarlar üzerinde çalışabilecek bir Fortran 90 programı geliştirmek için mevcut bir Euler kodunu modifiye etmektir. Program, zamana bağlı, ince - tabakalı Navier - Stokes denklemlerini çözmek için sonlu hacim ayrıştırma metodunu ve dört aşamalı Runge - Kutta tipi zaman integrasyon tekniğini uygulamaktadır. Türbulanslı akış alanlarının hesaplanması için sıfır - derece Baldwin - Lomax türbulans modeli kullanılmaktadır. Hesaplamalarda viskoz çözümler için üretilen H tipi yapısal olan çözüm ağı kullanılmaktadır. Kullanılan hesaplama zamanı ve hafıza gereksinimlerini azaltmak için paralel işlem tekniği uygulanmaktadır. İşlemciler arasındaki veri iletişimi, MPI (.Message Passing Interface ) iletişim kütüphaneleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. İki palli UH - 1 helikopter rotoru etrafındaki laminer ve türbulanslı çözümler ve düz tabaka etrafındaki türbülanslı çözüm elde edilmektedir. Döner kanat konfıgurasyonları için, kaldırma kuvveti üreten ve üretmeyen rotor durumları ses altı ve ses altı ses üstü geçiş hızlan için ayrı ayrı ele alınmaktadır. Elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlarla oldukça iyi uyum göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Döner kanat, ince - tabaklı Navier - Stokes denklemleri, sonlu hacim metodu, yapısal olan çözüm ağı, paralel işlem, pal - girdap etkileşimleri, düz tabaka.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to extend a parallel Fortran90 code to compute three - dimensional laminar and turbulent flowfields over rotary wing configurations. The code employs finite volume discretization and the compact, four step Runge - Kutta type time integration technique to solve unsteady, thin - layer Navier - Stokes equations. Zero - order Baldwin - Lomax turbulence model is utilized to model the turbulence for the computation of turbulent flowfields. A fine, viscous, H type structured grid is employed in the computations. To reduce the computational time and memory requirements parallel processing with distributed memory is used. The data communication among the processors is executed by using the MPI ( Message Passing Interface ) communication libraries. Laminar and turbulent solutions around a two bladed UH - 1 helicopter rotor and turbulent solution around a flat plate is obtained. For the rotary wing configurations, nonlifting and lifting rotor cases are handled seperately for subsonic and transonic blade tip speeds. The results are, generally, in good agreement with the experimental data.