Coopretrieval: A cooperation framework for role-based case-based reasoning agents
Coopretrival: Rol esaslı durum tabanlı muhakeme yapan ajanlar için bir koordinasyon iskeleti
  1. Tez No: 143473
  2. Yazar: MEHMET ÖZGÜR BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Ajanlı Sistemler, Durum Temelli Muhakeme, Eksperler Topluluğu, Dağıtık Durum Tabanları, Çok Büyük Durum Tabanları, Çok Ajanlı Müzakere, Çok Ajanlı Koordinasyon, Multiagent Systems, Case-Based Reasoning, Community of Experts, Distributed Case-Bases, Huge Case-Bases, Multiagent Negotiation, Multiagent Cooperation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada çoklu rol esaslı, durum tabanlı muhakeme yapan ve çok büyük du rum tabanlarına sahip ajanlar için bir iskelet yapı ortaya konmaktadır. Ajanlar sınıflandırma problemi alanında çalışmaktadır. Koordinasyon iskeleti otonom ajanların dağıtık durum-tabanlarmdan getirme yapmasını önermektedir. Ajan lar koordine çalışarak problemle ilgili bütün bilgiden faydalanırlar. Ajanların getirdiği durumların kalitesini arttırmak için, koordine çalışma dağıtık durum ların birleştirilmesi ile sağlanır. Rol esaslı ajanlar kendi başlarına problemi çözebildiklerinden dolayı, dağıtık durumların birleştirilmesinden ortaya çıkan durumların eksiksiz olması gerekmez. Her ajan kesişen özellikleri olan farklı du rum yapılarına sahiptir. Dağıtık durumların birleştirilmesi durumların kesişen özellikleri üzerinden tanımlanır. Ajanlar problemi daha iyi belirten durumları oluşturmak için dağıtık durumları birleştirirler. Sunulan birleştirme algoritması hatalı dağıtık durumların üstesinden gelebilmektedir. Ajanlar hatalı dağıtık du rumları kesişen özelliklerin farklı değerlerini üzerinde müzakere yaparlar. Birleş tirilen durumların uygunluğunu hesaplamak için genel bir fonksiyon kullanılır. Fonksiyon ajanların bakış açısı içindeki uygunluğunu ve karşılanan ya da karşı lanmayan problem koşullarını hesaba katar. Bir ajanın bakış açısı dağıtık du rumların bileşenlerinin tutarlılıkları ve ajanın özgün uygunluk değerleri ile ifade edilir.
Özet (Çeviri)
In this work a cooperation framework for the multiple role-based case-based rea soning agents having huge case-bases will be presented. The agents works in the domain of classification problem. The cooperation framework suggests retrieval from distributed case-bases by autonomous agents. By cooperating agents ex ploit all information related to the problem. The cooperation is accomplished through the merge of the distributed cases in order to improve the quality of the retrieved cases of the agents. Since the role-based agents are capable of solving problem individually, resultant cases from the merge of distributed cases need not to be complete. Each agent has different case structure with intersecting fea tures. The merge of distributed cases is defined over these intersecting features. Agents merge distributed cases in order to form cases having better representa tion of the problem. The presented merge algorithm for distributed case-bases handles noisy distributed cases. In order to deal with noisy distributed cases agents negotiate on the differencing values of the intersecting features. A global heuristics function is used in order to evaluate the relevance of merged cases. Heuristics function exploits the relevancy of each merged case within the view point of each agent and satisfied/unsatisfied problem constraints. The viewpoint of an agent is represented by the consistency value of distributed components of merged cases and agents individual relevance value of the merged cases.