Optimal video adaptation for resource constrained mobile devices based on utility theory
Kaynakları sınırlı cihazlara yönelik fayda kuramına dayanan video adaptasyonu
  1. Tez No: 143474
  2. Yazar: ÖZGÜR DENİZ ÖNÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: video adaptasyonu, fayda, çoğul ortam verisine evrensel erişim, video adaptation, utility, universal multimedia access
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, bir kullanıcının, herhangi bir videoyu izlerken, izlemek için kullandığı cihazın kaynaklarının izin verdiği ölçüde, en yüksek memnuniyeti elde edebilmesini sağlamak için, videonun hangi şekilde kodlanması gerektiğini tespit edebilen, özgün bir sistemin tasarımı ve gerçeklemesini içermektedir. Tez ayrıca, bir kullanıcının memnuniyetini, birbirinden bağımsız üç bileşene aynştırabilmek için bir metod önermektedir. Bu şekildeki bir ayrıştırmanın faydası, bileşenlerin çeşitli video ve cihaz parametrelerinin fonksiyonu olarak, basit denklemler halinde ifade edilebilmesini sağlamasıdır. Denklemlerin tam olarak belirlenebilmesi için, birden fazla kullanıcı tarafından yapılan sübjektif teslerin sonuçlan, belirli eğrilerle, sonuçlarla eğriler arasındaki fark en az olacak şekilde modellenmiştir. Bunların ardından, fayda kuramı kullanılarak, kullanıcılara! memnuniyetini belirten denklemin bütünü, üç bileşenin çeşitli katsayılarla çarpılarak toplanması suretiyle elde edilmiştir. Son olarak“ısıl işlem benzetimi”kullanılarak, adı geçen denklemin evrensel optimum noktası bulunmuştur. Sınırlı kaynaklara sahip bir cihazda yapılan ve sübjektif değerlendirmeye dayanan simulasyon sonuçları, sistemin belirlediği video kodlama parametreleriyle kodlanan videoların, her defasında kullanıcıları memnun ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes a novel system to determine the best representation of a video in the sense that, a user watching the video reaches the highest level of satisfaction possible, given the resource capabilities of the viewing device. Utility theory is used to obtain a utility function representing the user satisfaction as a function of video coding parameters, and the viewing device capabilities. The utility function is formulated as the weighted sum of three individual components. These components are chosen such that, the satisfaction on any one of the components is independent of the satisfaction on every other component. The advantage of such decomposition is the ability to express individual components as simple mathematical relations, modeling user satisfaction. Afterwards, the unknown parameters of these models are determined by results of subjective tests, performed by a multitude of users. Finally, simulated annealing is utilized to find the global optimum of this utility function representing the user satisfaction. Simulation results based on subjective viewing tests on a resource limited mobile device indicate a consistent user satisfaction by the determined optimal encoding parameters of the video.