Relationships among self-regulated learning components, motivational beliefs and mathematics achievement
Öz-düzenleyici öğrenme bileşenleri, güdüleyici inançlar ve matematik başarısı arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 143472
  2. Yazar: BARIŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: güdüleyici inançlar, öz-düzenleyici öğrenme, matematik başarısı, ve cinsiyet, motivational beliefs, self-regulated learning, mathematics achievement, and gender
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, matemetik başarısının güdüleyici inançlar (içsel amaçlı odaklanma, dışsal amaçlı odaklanma, iş değeri, kontrol inancı, öz-yeterlilik, ve sınav kaygısı) ve öz-düzenleyici öğrenme (bilişsel yöntem kullanımı ve öz- düzenleme) ile nasıl açıklanabileceğim araştırmak ve bu yukarıdaki değişkenlerin, matematik dersi için, kızlar ve erkeklerde gösterdiği farklılıkları belirlemektir. Çalışma, Denizli'de; Fen, Anadolu ve Yabancı Dil Ağırlıklı olmak üzere üç değişik tipteki, altı liseden seçilmiş 752 (375 erkek, 377 kız) 9. Sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Gerekli verileri toplamak amacıyla Öğrenmeye Güdümlü Yaklaşımlar Anketi (ÖGYA) ve Matematik Basan Testi (MBT) olmak üzere iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie tarafından 199Pde geliştirilmiş olan ÖGYA 66 Likert tipi sorudan oluşmaktadır. MBT ise araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve geçerlik ve güvenirlilik çalışmalan yapılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek için Lineer Sıralı Regresyon, Pearson Korelasyonu ve çoklu varyans analizi metodlan kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlan şunları göstermiştir: (1) Öz-yeterlilik, sınav kaygısı ve dışsal amaçlı odaklanma olmak üzere üç değişkenin öğrencilerin matematik başarısına toplu etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Kızların matematik başarısını anlamlı etkileyen, öz-yeterlilik ve dışsal amaçlı odaklanma olmak üzere iki değişken saptanırken; erkeklerin matematik başarısını anlamlı etkileyen iki değişkenin öz-yeterlilik ve smav kaygısı olduğu görülmüştür. (2) Kızlar ve erkekler arasında, içsel amaçlı odaklanma ve dışsal amaçlı odaklanmaya, iş değerine ve kontrol inançlarına göre anlamlı bir ortalama farkına rastlanmamıştır. öte yandan öz-yeterlilik ve smav kaygısmda erkekler lehine anlamlı bir ortalama farkı gözlenirken; farkın, bilişsel yöntem kullanımı ve öz-düzenleme için kızlar lehine anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate how mathematics achievement can be explained in terms of motivational beliefs (intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, task value, control beliefs, self-efficacy, test-anxiety) and self-regulated learning (cognitive strategy use and self-regulation) and to determine the differences between girls and boys with respect to all these variables above in the subject domain of mathematics. The study was conducted in Denizli with 752 ninth-grade students (375 boys, 377 girls) from six high schools of three type: Science, Anatolian, and Foreign Language. To collect data for the study, two instruments Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) and Mathematics Achievement Test (MAT) were used. MSLQ is a self-report questionnaire, which was developed by Pintrich, Smith, Garcia and McKeachie in 1991 and it consisted of 66 Likert-type items. MAT was developed and its reliability and validity were tested by the researcher. In order to analyse the obtained data, Linear Stepwise Regression, correlation analysis and MANOVA was used. The results of the study indicated that (1) The combined effect of three predictor variables (self-efficacy, test anxiety, and extrinsic goal orientation) on students' mathematics achievement was significant. Girls' mathematics achievement was significantly affected by two predictor variables (self-efficacy and extrinsic goal orientation). Whereas for boys, two variables (self-efficacy and test anxiety) were the predictors which had a significant combined effect on mathematics achievement. (2) There was no statistically significant mean difference between girls and boys with respect to intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, and task value and control beliefs. On the other hand, there was statistically significant mean difference between girls and boys with respect to self-efficacy and test anxiety in favour of boys, cognitive strategy use and self-regulation in favour of girls.