The optimization of experimental conditions for production of rare earth ferrosilicon alloy
Nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımının üretimi için gerekli deneysel koşulların optimizasyonu
  1. Tez No: 143479
  2. Yazar: OĞUL CAN TURGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA, PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımı, bastnasit, metalotermik indirgeme, rare earth ferrosilicon, bastnasite, metallothermic reduction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımları çelik üretiminde kükürtün zararlı etkilerini kontrol etmek, dökme demirlerde ise grafit yapıların şeklini kontrol etmek için kullamlmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Beylikahır- Eskişehir yöresinde bulunan bastnasit cevherinden hazırlanan ön-konsantre kullanılarak nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımlarının deneysel olarak üretilmesi ve bu üretim için en uygun koşulların bulunmasıdır. Çalışmaya bastnasit ön-konsantresi kullanılarak başlanmıştır, fakat bu ilk testlerin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle Türkiye'de cam üretimi yapan Şişecam A.Ş.'den nadir toprak metalleri açısından daha zengin iki farklı nadir toprak metali oksitleri konsantresi temin edilmiştir. Bu iki konsantreyle sıcaklık, süre, indirgeyici miktarı vb çeşitli etmenlerin alaşım kompozisyonu ve nadir toprak metalleri eldesi üzerine etkisi incelenmiştir. Daha sonra, elde edilen bulgular bastnasit ön-konsanresiyle yapılan sonraki testlerde uygulanmıştır. Konsantrelerle yapılan ve nadir toprak metalleri eldesi % 80'i bulan testlerde içinde ağırlıkça % 35-55 nadir toprak metalleri, % 25-40 silisyum ve % 5-25 demir bulunan alaşımlar, bastnasit ön- konsantresiyle yapılan ve nadir toprak metalleri eldesi % 48'i bulan testlerde ise içinde yine ağırlıkça % 35-44 nadir toprak metalleri bulunan alaşımlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rare earth ferrosilicon is a versatile alloy mainly used to control the detrimental effects of sulfur in steel and to modify graphite structures in cast iron. The aim of this study was to optimize the experimental conditions for the production of rare earth ferrosilicon alloy by using a preconcentrate prepared from a bastnasite type of ore present in the Beylikahır-Eskişehir region of Turkey. After unsuccessful initial tests realized with this preconcentrate, however, two batches of rich-rare earth oxide concentrates with different compositions, that were supplied from the Turkish glass producer Şişecam A.Ş. were utilized in order to investigate the effects of several variables like temperature, duration, amount of reducing agents etc. on the recovery of rare earth metals and the alloy compositions. The findings of these tests were then tested again on the bastnasite preconcentrate. There was no difficulty in obtaining rare earth ferrosilicon alloys containing 35-55 wt % rare earths, 25-40 wt % silicon and 5-25 wt % iron, with about 80 % rare earth metal recovery in the tests made with rich rare earth oxide concentrates, while alloys containing 35-44 wt % rare earths, with 48 % rare earth metal recovery could be produced with the bastnasite preconcentrate.