Effects of chronic intracerebroventricular administration of rat recombinant NGF on spatial working memory in adult memory-deficient rats
İntraserebroventriküler NGF infüzyonunun yetişkin hafıza sorunlu sıçanların mekansal kısa süreli bellek yetileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 143480
  2. Yazar: UMUT GÜMÜŞBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EWA JAKUBOWSKA DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal Önbeyin Kolinerjik Sistemi, NGF, Mekansal Kısa- süreli Bellek, Basal Forebrain Cholinergic System, NGF, Spatial Working Memory
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, kronik intraventriküler sıçan rekombinant NGF infüzyonun, kısa (süreli) bellek kapasitesi normalin altında olan yetişkin sıçanların mekansal öğrenme ve bellek yetileri üzerinde etkisi araştırılmıştır. Deneklerin bellek düzeyi, operasyon öncesinde 8-kollu radyal labirentte yapılan gecikmeli pozisyona- eşleştirme testindeki peformanslanna göre belirlenmiştir. Sıçanlara verilen eğitim, performans kriteri olan peşpeşe iki günde 5 veya daha az seçimde yemli kolları bulmaya ulaşılana kadar sürdürülmüştür. En uzun 15 dakikalık gecikme süresi ile yapılan deneylerde, performansı grup ortalamasından 3 standart hatadan daha kötü olan denekler yan-seçkisiz olarak deney ya da kontrol grubuna atanmışlardır. Deney grubundaki hayvanlara sıçan rekombinant NGF ve kontrol grubundakilere ise yapay beyin-omurilik sıvısı intraventriküler kanüla ile verilmişir. NGF dozu denek başına 40 u.g'dı. Infüzyonlar Alzet 2004 ozmotik mini-pompa (Alza Corporation, Palo Alto, CA) aracılığıyla, 28 gün boyunca saatte 0,25 ul olacak şekilde aralıksız devam etmiştir. Operasyon sonrası eğtim, operasyon öncesi testlerinin tekrarlanmasından oluşmaktadir. Bu çalışmada, operasyon sonrası eğitim sırasında NGF grubundaki bütün sıçanlarda, gecikmeli pozisyona-eşleştirme testindeki mekansal kısa süreli bellek performanslarında beklenildiği gibi belirgin bir artış gözlenmiştir. Buna karşın, kontrol grubundaki sıçanlarda bu artışa rastlanmamış, aksine bu sıçanların performanslarında bozulma gözlemlenmiştir. Diğer yandan, yüksek dozda NGF infüzyonunun herhangi bozucu bir etkisine rastlanmamıştır. Sonuçlar, NGF fizyolojisi hakkındaki diğer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the behavioral effects of introcerebroventricular infusion of rat recombinant Neural Growth Factor (NGF) on spatial working memory in adult memory-deficient rats was investigated. Memory-deficient rats were selected on the basis of their pre-operative performances in 8-arm radial maze, assessed by Delayed Matching To Position (DMP) task for 15 minutes delay period with quasi-randomly selected set of arms among a fixed set of 20 combinations with equal frequency of each arm and balanced clockwise and counter-clockwise sequences. The training was carried out to the criterion of 5 or fewer choices on the 2 consecutive days. The selected rats, whose performance on 15 min task was at least 3 SEM above the group mean, classified as“poor learners”, were semi-randomly assigned to either experimental or control group, and treated with either rat recombinant NGF (at the total dose of 40 jag / rat) or vehicle solution (artificial cerebrospinal fluid). The drug infusion was made continuously over the 28 days at the flow rate of 0.25 ul / h through a metal canulla attached to Alzet 2004 osmotic minipump and implanted to the left cerebral ventricle of the animal. The post-operative training included the same stages as the pre-operative training, namely, training phase, delay period, and the test phase. In this study, during post-operative training, a significant improvement in the spatial working memory performance on the DMP task was observed as expected in all rats from the NGF group. Conversely, some deterioration of performance was noted in the control group. On the other hand, there was not any detrimental effect due to higher dose of NGF administration. The results were discussed in the light of our current knowledge concerning NGF functions.