Vision-based human-computer interaction using laser pointer
Lazer işaretçisi kullanarak bilgisayarlı görmeye dayalı insan-makine etkileşimi
- Tez No: 143487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: insan makine etkileşimi, bilgisayarla görme, human-computer interaction, computer vision. 1 Graffiti is a registered trademark of Palm, Inc
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzdeki ucuz ve güçlü donanımlar sayesinde, kişisel bilgisayarlarda bile eşzamanlı çalışabilen bilgisayarlı görmeye dayalı sistemlerin geliştirilmesi mümkün olmuştur. Böylece bilgisayarlı görme, insan-makine etkileşiminde (İME) güçlü bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmada bilgisayarlı görmeye dayak üç farklı İME sis temi anlatılmaktadır. Tüm bilgisayarlı görmeye dayalı sistemlerde olduğu gibi bu geliştirilen sistemler de kuUanıcılarm hareketlerini izlemek için bir kameraya (web kamerası) ihtiyaç duymaktadırlar. İşaretleme işlemleri için de lazer işaretçisi kullanılmıştır. Birinci sistem Bilgisayarlı Görmeye Dayah Klavye Sistemi'dir. Bu sistemde klavye pasif bir aygıttır, böylece klavye karakter dizilimini içeren imgenin basılı olduğu herhangi bir maddeden yapılabilir. Web kamerası tüm klavye imgesini görecek şekilde yerleştirilir ve lazer işaretçisinin izini izler. Kullanıcı bilgisayara karakter girdisi yapmak istediğinde klavye diziliminde o karaktere karşılık gelen bölgeyi lazer işaretçisinin iziyle kapar. Ek olarak, bu sistem normal bir klavyeyi ya hiç ya da çok az kullanabilen engelli kullanıcılara uyarlanabilir. Engelli kullanıcı bir lazer işaretçisinin iliştirilmiş olduğu bir gözlüğü takarak lazer işaretçisini kafa hareketleriyle kontrol edebilmektedir. Benzer engelli kullanıcıların kullanımına yönelik Bilgisayarlı Görmeye Dayalı Fare Sistemi de geliştirilmiştir. Bu sistemde de klavye sistemiyle benzer bir kurulum kullanılarak engelli kullanıcıların fare im lecini kontrol etmesi sağlanmıştır. Son sistem ise Bilgisayarlı Görmeye Dayalı De vamlı GraffitiTAfBenzeri Metin Girdi sistemidir. Kullanıcı, GraffîtiTbenzeri al fabedeki karakterleri devamlı bir şekilde düz bir yüzeye yazar. Lazer işaretçisinin izi, kamera tarafından yakalanan imge serisi boyunca izlenir ve yazılmak istenen kelime çıkarılan lazer işaretçisinin izlerinden tammlanır.
Özet (Çeviri)
By the availability of today's inexpensive powerful hardware, it becomes possible to design real-time computer vision systems even in personal computers. There fore, computer vision becomes a powerful tool for human-computer interaction (HCI). In this study, three different vision-based HCI systems are described. As in all vision-based HCI systems, the developed systems requires a camera (a we bcam) to monitor the actions of the users. For pointing tasks, laser pointer is used as the pointing device. The first system is Vision-Based Keyboard System. In this system, the key board is a passive device. Therefore, it can be made up of any material having a keyboard layout image. The web camera is placed to see the entire keyboard image and captures the movement of the laser beam. The user enters a character to the computer by covering the corresponding character region in the keyboard layout image with the laser pointer. Additionally, this keyboard system can be easily adapted for disabled people who have little or no control of their hands to use a keyboard. The disabled user can attach a laser pointer to an eyeglass and control the beam of the laser pointer by only moving his/her head. For the same class of disabled people, Vision-Based Mouse System is also developed. By using the same setup used in the previous keyboard system, this system provides the users to control mouse cursor and actions. The last system is Vision-Based Continuous Graffiti-like Text Entry System. The user sketches characters in a GrafStiT-like alphabet in a continuous manner on a flat surface using a laser pointer. The beam of the laser pointer is tracked during the image sequences captured by a camera and the corresponding written word is recognized from the extracted trace of the laser beam.