Isolation and characterization of the K9 type yeast killer protein
K9 tipi maya toksik proteinin izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 143488
  2. Yazar: EDA BENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hansemıla mraHi, maya öldürücü proteinleri, K9 tipi maya öldürücü proteini, Hansenula mrakii, yeast killer proteins, K9 type yeast killer protein
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Öldürücü fenotipe (K4) sahip bazı maya suşları bulundukları ortama“öldürücü proteinler”ya da“öldürücü toksinler”adı verilen polypeptid toxin salgılar. Bu öldürücü proteinlerin bazdan yalnızca bazı maya türlerinin büyümelerini engellemekle kalmaz, ayrıca bazı Gram (+) hastalık yapıcı bakterilerin de büyümelerini engeller. Maya öldürücü proteinlerinin ümit verici antimikrobiyal ajanlar olması nedeniyle, bu çalışmada K9 tipi maya öldürücü proteinini Hansenula mrakii NCYC 500 suşunu kaynak suş olarak kullanarak izole ve karakterize etmeyi amaçladık. Yapılan öldürme alanı testi sonuçlarına göre, K9 tipi öldürücü proteinin optimum üretim şartlarının pH 4.6 ve 26 °C de gerçekleştiği belirlendi. Kültür ortamında salınan proteinler ultrafiltrasyon yöntemiyle konsantre edildi ve amonyum sülfat çöktürmesi yöntemiyle fraksiyonlara ayrıldı. K9 tipi maya toksik proteini, doğal halinde, preparatif tüp jellerden izole edildi ve izole edilen protein öldürücü aktivite gösterdi. İzole edilen K9 tipi maya toksik proteinin 38 kDa büyüklüğünde bir protein olduğu“SDS-PAJE”yöntemiyle bulundu. Bu proteinin izoelektrik noktasının 4.7 ile 4.8 arasında olduğu yüksek voltajlı dikey jel elektrofokuslama yöntemiyle gösterildi Bu proteinin yapısında şeker olmadığı“western blotlama ve glikoanaliz”yöntemiyle bulundu. İzole edilen proteinin termal stabilite ve pH stabilite özellikleri öldürme alanı testi ile araştırıldı. K9 tipi maya toksik proteinin izolasyonunun ve moleküler kütle, izoelektrik nokta ve glikozilasyonu bakımından karakterizasyonunun, bu proteinin endüstriyel amaçlı büyük ölçekte üretimine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Yeast strains with killer phenotype (K4) secrete polypeptide toxins into the medium that are designated as“killer toxins”or“killer proteins”. Some of these killer proteins are inhibitory not only to other yeast species but also Gram (+) pathogenic bacteria. As yeast MBer proteins are promising antimicrobial agents, in tfus study our aim was to purify and characterize K9 type yeast killer protein by using Hansemda mrakii NCYC 500 strain as the source of this protein. The optimum killer protein production conditions were found to be at pH 4.6 and at 26 °C in a killer zone assay. The secreted proteins in the culture medium were concentrated by ultrafiltration and fractioned by ammonium sulfate precipitation method. The K9 type killer protein was isolated in native form from preparative non-denaturing tube gels and it showed the killer activity. The isolated K9 type killer protein was shown to be a 38 kDa protein by SDS- PAGE. The isoelectric point of the protein was found to be between 4.7 and 4.8 by high voltage gel electrofbcusing. The protein was found to be non- gh/cosylated by western blot and gh/codetection analysis. The thermal and pH stability properties of the isolated killer protein were investigated by killer zone assay. The isolation and characterization of K9 type yeast killer protein in terms of its molecular weight, isoelectric point, and gh/cosylation will be of help in large- scale purification of this protein for industrial purposes.