Image-based extraction of material reflectance properties of a 3D object
Üç boyutlu nesnelerin madde yansıtırlık özelliklerinin imgeye dayalı çıkarılması
  1. Tez No: 143486
  2. Yazar: MEHMET ERKUT ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: fotogerçeklik, çift-yönlü yansıtırkk dağılım fonksiyonları, gö rüntü geriçatımı, parçacık sistemleri, üç boyutlu modelleme, doku kaplama, bil gisayarla görme. vı, photorealism, bi-directional reflectance distribution functions, appear ance reconstruction, particle systems, three-dimensional modeling, texture map ping, computer vision. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU NESNELERİN MADDE YANSITIRLIK ÖZELLİKLERİNİN İMGEYE DAYALI OLARAK ÇIKARILMASI Erdem, Mehmet Erkut Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay Temmuz 2003, 45 sayfa Bu çalışmada, üç boyutlu bir nesnenin iki boyutlu imgelerinden nesnenin maddesel yansıtırlık özelliklerinin çıkarılmasına dayanan bir görüntü geriçatımı metodu anlatılmaktadır. Bu sistemin önemli avantajlarından biri, geriçatılan nesnenin değişken ışıklandırma koşullarında fotogerçekçi olarak eş zamanlı oy- natılabilmesidir. Nesnenin yansıtırlık özellikleri Çift-yönlü Yansıtır hk Dağılma Fonksiyonları (ÇYDF) kullanılarak ifade edilmektedir. Nesnenin yansıtırhğı düz gün (specular) ve dağınık (diffuse) bileşenlere ayrıştrrılmakta ve her bir bileşen ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Dağınık (diffuse) bileşenlerin hesaplanması için girdi imgelerinden nesnenin ışıklandırmadan bağımsız imgeleri oluşturulur ve bu imgel erden yüzey parçacıkları kullanılarak objenin geniş çaplı doku kaplaması çıkartılır. Girdi imgelerinden karşılık gelen ışıklandırmadan bağımsız imgelerin çıkartılma sıyla elde edilen artık (residual) imgelerden düzgün (specular) yansıtırlık verisi toplanır ve bu veriye bir Lafortune Çift-yönlü Yansıtırlık Dağılım Ponksiyon mod eli bindirilir. Oynatılma aşamasında, geriçatılan nesnenin fotogerçekçi görüntüsü nü elde etmek için dağnık (diffuse) ve düzgün (specular) bileşenler bütünleştirilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE-BASED EXTRACTION OF MATERIAL REFLECTANCE PROPERTIES OF A 3D OBJECT Erdem, Mehmet Erkut M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay July 2003, 45 pages In this study, an appearance reconstruction method based on extraction of material reflectance properties of a three-dimensional (3D) object from its two- dimensional (2D) images is explained. One of the main advantages of this system is that the reconstructed object can be rendered in real-time with photorealistic quality in varying illumination conditions. Bidirectional Reflectance Distribution Functions (BRDFs) are used in representing the reflectance of the object. The reflectance of the object is decomposed into diffuse and specular components and each component is estimated seperately. While estimating the diffuse compo nents, illumination-invariant images of the object are computed from the input images, and a global texture of the object is extracted from these images by using surface particles. The specular reflectance data are collected from the residual images obtained by taking difference between the input images and correspond ing illumination-invariant images, and a Lafortune BRDF model is fitted to these data. At the rendering phase, the diffuse and specular components are blended into each other to achieve a photorealistic appearance of the reconstructed object. ui