The design of sidewalks: Constructional criteria
Kaldırımların tasarımı: Çatkısal kriterler
- Tez No: 143495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kaldırım, yaya, kaldırım çatkısı, şehir merkezi, kentsel mekan, sokak, döşeme malzemesi, kent mobilyası, Sidewalk, pedestrian, sidewalk construction, downtown, urban space, street, paving material, street furniture
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tezin amacı, yayaların kaldırımlarda, özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, yaşadıkları sorunları belirlemek ve kaldırım tasarımındaki çatkısal kriterleri ortaya koyarak bu sorunlara çözüm önermektir. Bu nedenle, kaldırımların genel durumu ve yayaların kaldırımlarda yaşadıkları zorluklar Ankara şehir merkezi: Kızılay'dan alınan örneklerle analiz edilmiş ve sorunlar nedenlerine göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma kaldırım tasarımındaki çatkısal kriterlerin belirlenmesinde esas teşkil etmiştir. Kaldırımların geometrik tasarımı, kaldırımların çatkısı ve kaldırımlardaki elemanlarla ilgili olarak ortaya konan bu kriterler, daha nitelikli kaldırımlar tasarlanması için bir rehber olarak hizmet edebilir ve kaldırımların durumlarının iyileştirilmesine katkıda bulunabilirler.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to define the problems pedestrians experience on sidewalks, particularly in areas with heavy pedestrian traffic, and to propose solutions for these problems by setting out constructional criteria for the design of sidewalks. For this reason, sidewalks' general conditions and the difficulties, which pedestrian experience on sidewalks, are analyzed with examples taken from downtown Ankara: Kızılay and problems are classified according to their causes. This classification forms the basis for defining the constructional criteria for the design of sidewalks. These criteria, which are set out in terms of geometric design of sidewalks, construction of sidewalks and elements on sidewalks, may serve as a guide for designing better sidewalks and contribute to improve their conditions.