The building performance of the metro station buildings' entrances
Metro istasyonlarının giriş yapılarının yapısal performansları
  1. Tez No: 143503
  2. Yazar: GÖKHAN AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Metro İstasyonu, İstasyon Girişi, Bina Performansı, Metro Station, Station Entrance, Building performance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İstasyon yapıları metro sistemlerinin dış dünya ile ilişkisini sağlayan ve sosyal hayatı içinde barındıran en önemli bileşenleridir. Bu bakımdan mevcut veya inşaa edilmekte olan sistemlerdeki istasyon yapılarının giriş bölümlerinin temel tasarım ve yapım sorunlarını ortaya koyan ve çeşitli çözüm önerileri sunan kapsamlı bir bilgi kaynağı oluşturmak bu araştırmanın asıl amacıdır. Tez kapsamında, önce İstasyon yapıları ile ilgili genel tanımlar verilmekte ve bu yapıların Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimleri kısaca anlatılmaktadır. Daha sonra ise istasyon binalarının giriş bölümlerinde gözlemlenen problemler detaylı bir biçimde ortaya konulmaktadır. Bu problemler tasarımla ilgili olanlar, yapısal olanlar ve malzeme ve uygulama ile ilgili olanlar olarak sınıflandırılmaktadır. Tasarım ile ilgili olanlar şu alt başlıklar altında incelenmektedir: Metro istasyonlarının, insanlar üzerindeki psikolojik etkileri, aydınlanma durumları, mekan gereksinimleri, şehir ile ilişkileri, yönlendirme durumları ve engelli erişimleri. Yeni inşaat teknikleri ve teknolojik gelişmelerin tasarım üzerindeki etkileri incelenmektedir. Son olarak malzeme seçimi ve uygulamayla ilgili sorunlar duvar, zemin, tavan ve detaylar gibi istasyon bileşenleri üzerinden incelenmektedir. Tüm bu sorunlar yurt dışından ve yurt içinden seçilen örneklerle kıyaslamalar yapmak suretiyle değerlendirilmektedir. Sonuç olarak ise, Türkiye' deki metro istasyon girişlerinin dış mekan ile olan ilşkisinin zayıf olduğu ve bu sebeple gerek şehire, gerek istasyona olumlu katkılarının bulunmadığı tespit edilmiştir. Belirtilmiş olan problemler ışığında metro istasyon giriş yapılarının performanslarının değerlendirmesi yapılmakta ve yukarıda sözü edilen tasarımsal hatalardan uzak metro istasyonları elde etmeye yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Station buildings are the most significant components of metro systems that combine underground facilities to the outer world, and include public life in itself. Thus, it is the main objective of that research, to put forward an acknowledgement documentation, which identifies the main design and construction problems of existing and under construction metro station buildings' entrances, and which comes up with solutions to these problems. In the scope of thesis, foremost, basic terminology about station buildings are given and historical development of these buildings in abroad and Turkey are explained briefly. Then, observed problems of metro station entrances are put forward in detail. These problems are mainly categorized as design, construction, material and application related problems. Design part is investigated under following sub-titles: Psychological effects, lighting conditions, space requirements, relationship with city, navigation and disabled accessibility of stations. The affect of recent construction techniques and technological developments on design are also explained. Lastly, material choice and application related problems are investigated through such components of station as wall, floor, ceiling and details. All these problems are assessed by making comparisons with examples both from abroad and from Turkey. Finally, it is comprehended that, because of having weak connections to outer world, the entrances of the stations have adequate contributions neither to the station nor to the city. Assessment of building performance is made under the light of predefined problems and proposals are made in order to be used in design studies to get station entrances free from those problems.