Development of algorithms for fault detection in distribution systems
Dağıtım sistemlerinde hata yerinin belirlenmesi için algoritmalar geliştirmek
- Tez No: 143510
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yürüyen Dalgalar, Dağıtım Sistemlerinde Hata Yeri Tespiti, Yüksek Frekans Trafo Modeli, Kablo Modeli, Bara Modeli, EMTP, Traveling Waves, Fault Locating in Distribution Systems, High Frequency Transformer Model, Cable Model, Bus-bar Model, EMTP
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde, hata ve kesici çalışmasından kaynaklanan yürüyen dalgaların kullanımı ile kablo dağıtım sistemlerinde hata yerinin tespiti olasılığı araştırılmıştır. Geçici ve kararlı rejimlerden oluşan dalga şekilleri ayrı ayrı analiz edilmiştir. Bu şekilde ki anahtarlama işlemlerinde, kararlı rejimlerde bulunmayan yüksek frekans varyasyonları oluşmaktadır. Yüksek frekans değişimlerini düzgün simule edebilmek için, sistem elemanları gerekli şekilde modellenmiştir. Bir başka deyişle frekansa bağımlı modeller tanımlanmış ve Elektro-Manyetik Geçici Rejim Programında (EMTP) kullamlmıştır. Dalga karakteristikleri değişik kısımlarda farklı özellikler gösterdiğinden değişik hata tespit algoritmaları getirdikleri kısıtlamalarla birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the possibility of detection of fault location in the cable distribution systems by using traveling waves due to fault and circuit breaker operations is investigated. Waveforms originated from both actions and fault steady state are separately analyzed. During such switching actions, high frequency variations which are absent in the steady state conditions, take place. In order to simulate high frequency changes properly, system elements are modeled accordingly. In other words, frequency dependent models are introduced, and they are used in Electro-Magnetic Transients Program (EMTP). Since the characteristics of waveforms are different for separately analyzed portions, different fault locating algorithms with their limitations are introduced.