A decision support system for combining forecasting results
Tahmin sonuçlarını birleştirmek için bir karar destek sistemi
  1. Tez No: 143513
  2. Yazar: TUNÇ BİLKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYYAR ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemi, Tahmin, Tahmin Birleştirme, Decision Support Systems, Forecasting, Combining Forecasts
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada değişik tahmin yöntemlerinden elde edilen sonuçları birleştirmek için bir analiz paketi hazırlanmıştır. Geliştirilen paket, veri giriş modülü, veri analiz modülü ve birleştirme modülü olmak üzere toplam üç modülden oluşmaktadır. Veri giriş modülünde, veri girişi ve Excel dosyası olarak verilen isim ile kaydı yapılmaktadır. Veri analiz modülünde, program seçilen yöntemlerle tahminleri heasaplayrp, bu sonuçlarla bu yöntemlerin ortalama mutlak hatalarını, ortalama hata karelerim ve ortalama mutlak hata yüzdelerini göstermektedir. Birleştirme modülünde, veri analiz modülünde hesaplanan tahminler seçilen birleştirme yöntemleri ile birleştirilmektedir. Tahminlerin bütün detaylı hesaplamaları ve programın ortalama mutlak hataları, ortalama hata kareleri ve ortalama mutlak hata yüzdeleri azaltmak için belirlediği sabit değerler dosyanın Excel sayfasında ilgili yöntem kolonunun altında gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to develop an analysis package for combining forecasts that are obtained from different forecast methods. The package is composed of three modules, namely, the data input module, the data analysis module and the combination module. In data input module, the data is entered and saved as an Excel file with the given name. In data analysis module, the program computes the forecasts of the selected methods and displays the forecast results, the mean absolute errors, the mean square errors and the mean absolute percentage errors of these methods. In combination module, the forecast results, computed in the data analysis module, are combined according to the selected combination methods. All the detailed calculations of the forecasts and the values assigned by the program to minimize the mean absolute deviations, the mean square errors and the mean absolute percentage errors are displayed under the columns of the related method on the Excel spreadsheet of the file.