Water dispersed epoxy resin for surface coatings
Yüzey kaplamalari için suda yayınık epoksi reçine üretimi
- Tez No: 143515
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, PROF. DR. LEYLA ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Suda yayınık, su esaslı, epoksi, etilen diamin, maleinlenmiş yağ asidi, Water dispersed, water borne, epoxy, ethylene diamine, maleinized fatty acid
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada katı epoksi reçine, etilen diamin (EDA), ve keten yağının maleinlenmiş yağ asitleri kullanılarak suda yayınık epoksi vernikler üretilmiştir. Maleiklendirilmiş yağ asidi (MFA), yağ asidinin maleik anhidritle azot atmosferi altında maleinlenmesinden elde edilmiştir. Maleiklendirme işlemi epoksi reçinenin ana zincirine daha sonra takılacak olan yağ asidi zincirlerine hidrofilik gruplar ekleyebilmek için yapıldı ve hidrofobik epoksi reçinenin suda yayınması sağlandı. Katı epoksi reçine 1,4-dioksanda çözülerek üzerine 50°C'de etilen diamin eklenmiş ve 4 saat karıştırılmıştır. Daha sonra sıcaklık 80°C'ye çıkanlıp 2 saat bu sıcaklıkta tutulmuştur. Bundan sonra maleiklendirilmiş yağ asitleri eklenmiş ve 90°C'de 10 saat tepkimeye sokulmuştur. Tepkime sonucu oluşan suyu uzaklaştırmak için 1,4-dioksan kullamlmıştır. Nötrleştirme işleminden önce verniğe kurutucular konulmuştur. Maleiklendirilmiş yağ asitlerinin karboksilik grupları morfolin ile nötrleştirilmiş ve ürün suda yayınık hale getirilmiştir. Vernik test plakaları üzerine sürülmüş ve 24 saat havada kuruduktan sonra 140°C'de 5 saat firmlanmıştır. Serbest epoksi miktarı piridinyum-klorür titrasyonu ile hesaplanmıştır ve epoksi gruplarının tamamının tepkimeye girdiği görülmüştür. Üretilen yağ asidinin yapı özelliği FTIR spektroskopisi ve maleiklendirilmiş yağ asidinin yapı özelliği ise H-NMR ve FTIR spektroskopisi ile belirlenmiştir. Hazırlanan örneklere sertlik, bükülme, çarpma dayanımı, parlaklık ve aşınma dayanımı testleri uygulandı. Örnekler genel olarak iyi mekanik ve fiziksel özellikler gösterdiler. Pişirme süresi arttırılınca ürünün sertliği artmıştır. Örnekler üstün çarpma direnci, parlaklık ve esneklik göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In mis research water dispersed epoxy varnishes were produced by reacting solid epoxy resin with ethylene diamine (EDA) and maleinized fatty acids of linseed oil. Maleinized fatty acid (MFA) was produced by the maleinization process, in which, fatty acid and maleic anhydride were reacted under nitrogen atmosphere. Maleinization was performed in order to insert hydrophilic groups to the fatty acid chains, which were then inserted to the backbone of the epoxy resin. This was done to give water dispersibility to the hydrophobic epoxy resin. Solid epoxy resin was dissolved in 1,4-dioxane. Ethylene diamine was then added to the solution at 50°C, and stirred for 4 hours. Then the temperature was increased to 80°C and kept for 2 hours. Maleinized fatty acids were then introduced, and the reaction was carried out at 90°C for 10 hours. 1,4-dioxane was used for the removal of the water, which forms as the byproduct. Then the driers were added. The carboxylic groups of the maleinized fatty acid were neutralized by morpholine and the product was dispersed in water. The varnish was applied on test panels and left for air-drying for 24 hours and then baked at 140°Cfor5hours. The free epoxy content was determined by pyridinium-chloride titration and it was seen that all the epoxy groups reacted. Also, produced fatty acid was characterized by FTTR spectroscopy and maleinized fatty acid was characterized by H-NMR and FTCR spectroscopy. Hardness, bending, impact resistance, gloss, and abrasion resistance tests were carried out on hardened varnish specimens. The samples generally showed good mechanical and physical properties. While the baking time was increased the hardness of product increased. Samples showed superior impact resistance, gloss, and flexibility.