Joint analysis in the rock settlements of Cappadocia, Turkey
Kapadokya bölgesi (Türkiye) kaya yerleşimlerinde eklem analizi
- Tez No: 143516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaya yerleşimleri, ignimbirit (tüt), eklem (çatlak), Kapadokya, Türkiye, Rock settlement, ignimbrite (tuff), joint (fracture), Cappadocia, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez ignimbritlerde gelişen eklemler ile aynı birimlerde açılmış kaya yerleşimleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlar. Oda yönleri, duvar doğrultuları ve eklem doğrultuları (odadaki ve arazideki) çalışmada kullanılan verilerdir. Bu ilişkiyi incelemek üzere Kapadokyada iki yerleşim (Eskigümûşler ve Çanlıkilise) seçilmiştir. Her iki yerleşim de aynı ignimbritte (Kızılkaya) açılmış olup ignimbrit falezinin güney-güneybatı yamacında yer alırlar. Birinci alanda 61 odadan, ikinci alanda ise 27 odadan ölçülen veriler oda ve eklem yönlerini, eklemlerin oda içindeki konumunu ve eklemlerin hem odadaki hemde arazideki yoğunluğunu belirlemek için analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen sonuçlar şunlardır 1) Odalar eklem yönüne verev olarak günışığından en fazla yararlanacak şekilde yönlenmiştir, 2) Odalardaki eklemler belirli bir yönde yoğunlaşmış olup arazi eklemlerinden büyük farklılıklar gösterir, 3) Odalardaki eklemlerin yoğunluğunun arazideki eklemlere göre daha az çıkması, eklem aralığının yer seçiminde önemli olduğunu gösterir, 4) Eskigümûşler yerleşiminde eklemler odanın kenarlarına doğru yoğunlaşmışken Çanlıkilise'de bunun tersi bir gözlem yapılmıştır, 5) En büyük odalarda toplam eklem uzunluğu göreceli olarak daha azdır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to seek a relationship between the joints developed in the ignimbrites and the rock settlements carved in the same units. Orientation of rooms, directions of walls and joints (both in the rooms and in the field) are input data used in the study. Two sites in Cappadocia (Eskigümüşler and Çanlıkilise) are selected to investigate the relationship. Both sites are carved within the same ignimbrite (Kızılkaya) and are located on the south-southeastern slopes of the ignimbrite scarp. Measurements taken from 61 rooms of the former and 27 rooms of the latter are analyzed for the room and joint directions, joint locations in the room and joint densities both in the rooms and in the field. Conclusions derived from the analyses are: 1) The rooms are oriented oblique to joint strike to get the maximum sunlight, 2) Joint directions in the rooms strike in one single direction and greatly differ from the field joint directions, 3) Density of the room joints is less than the field joints indicating that joint spacing is an important factor in the selection of sites, 4) Joints in the Eskigümüşler sites are concentrated towards the margins of the room while an opposite observation is made for the Çanlıkilise site, 5) Total length of joints in the largest rooms are relatively shorter.