Blind channel and symbol identification for SIMO and SISO cases
SISO ve SIMO durumlarda gözü kapalı kanal ve sembol tanımlama
  1. Tez No: 143526
  2. Yazar: SERKAN KARAKÜTÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN TÜNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: gözü kapalı kanal eşitleme, gözü kapalı kanal tanımlama, alt uzay yöntemleri, en küçük karaler düzlemesi, erğri izdüşüm, ön kodlama, ön eşitleme, Blind channel equalization, blind channel identification, subspace methods, least square smoothing method, oblique projection, precoding, pree qualization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sinyal işleme ve haberleşme teorisindeki son gelişmeler, gözü kapalı yöntemlerin kanal tanımlama ve eşitlemede kullanılmasına olanak sağlamıştır. Bu amaçla, bu yaklaşımlar zaman, frekans, uzay ve kod çeşitlemesini kullanmaktadırlar. Bu tezde, biz üç farklı gözü kapalı kanal tanımlama yöntemlerini inceledik. Bunlar alt uzay, en küçük kareler düzlemesi (LSS) ve eğri izdüşüm yöntemleridir. İlk önce bu yöntemlerin kuramsal temelleri incelendi. Bu üç yöntemin başanmlanm karşılaştırmak için, bu algoritmalar bilgisayar ortamında test edildi. Alt uzay yönteminin kanal kestirimi bakımından diğerlerine göre daha iyi başarım elde ettiği gözlendi. Fakat, bu yöntem kanal derecesinin eksik kestirimine ve ortak kanal sıfırlarına daha duyarlıdır. Ayrıca bu yöntem kanal derecesinin kestirimi için bir düzenek içermemektedir. LSS yaklaşımı, alt uzay yönetmindeki sorunları gidermek üzere önerilmiştir. Bu yöntemle, kanal derecesi gürültülü ortamda da hesaplanabilmetedir. Bu yöntem giriş ve çıkış uzayları arasindaki isomorfik ilişkiye dayanmaktadır. Bu yüzden alt uzay yönteminden faklıdır. LSS yöntemi kanal sıfırlarının birbirine yakın olması durumunda daha iyi sonuçlar vermektedir. Eğri izdüşüm yöntemi giriş ve çıkış uzayları arasındaki isomorfik ilişkiyi temel alan diğer bir yötemdir. Fakat bu yöntemde dik izdüşüm yerine eğri izdüşüm kullanılmaktadır. Bu durumda hem kanal hem de giriş işareti gözü kapalı olarak tanımlanabilmektedir. Bu üç yöntem, çeşitli durumlarda ortalama kare hatalarına göre birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Tezin ikinci bölümünde kanal eşitleme için yeni bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem ön eşitleme yaklaşımını temel almaktadır. Bu yaklaşımda, bilgi işaretini göndermeden önce kanalı ön eşitlemek için en iyi gecikmesi olan en küçük kareler ters süzgecini kullandık. Önerilen yöntem, kanal eşitleme için kullanılan ön kodlama yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Kanalın eş güdüm zamanı yeterince büyük olduğu durum larda, ön eşitleme yöntemi ile kaydedeğer bir performans iyileşmesi sağlanmıştır. Aslında ön eşitleme yöntemi, ön kodlama yöntemiyle karşılaştırıldığında daha az gereksiz bilgi içermekte, hata kareleri ortalaması bazında daha iyi performans göstermekte ve hesaplaması daha kolay olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent advances in signal processing and communication theory made it possi ble to device blind methods for channel identification and equalization. These approaches mainly use the time, frequency, space, and code diversity for this pur pose. In this thesis, we have analyzed three blind channel identification methods. These are the subspace, least-squares smoothing (LSS) and oblique projection methods. We first reviewed the theoretical fundamentals of these methods. Then we have implemented the algorithms to compare the performances these three methods. It is observed that subspace method has a very good performance in channel estimation but it is sensitive to both underdetermination of channel or der and common channel zeros. Also there is no mechanism proposed for channel order identification in subspace method. LSS approach is proposed to overcome the problems in subspace method. It can determine the channel order even under noisy observations. It is based on isomorphism between input and output spaces. Therefore, it has a different approach than the subspace method. LSS has bet ter performance than the subspace method when the channel has approximately common zeros. Oblique projection is another approach which is based on the isomorphism between the input and output spaces but it uses oblique projection instead of the orthogonal projection which is different from the LSS. In this case, both channel and symbols can be identified blindly. These three methods are compared with each other by considering the MSE performances for a variety of situations. In the second part of this thesis, we present a novel approach for channel equalization. This is based on the preequalization approach where we use the least squares inverse filtering with best delay to pre-equalize the channel before transmitting the input symbols. Proposed approach is compared with the state of the art precoding method for channel equalization. It is shown that preequalization has considerable performance improvement when the channel co herence time is sufficiently large. In summary, preequalization approach has less redundancy, better MSE performance and better computational complexity than the precoding method.