Stability analyses of the dump site culvert in Tınaz Surface Mine
Tınaz Açık İşletmesi?nde inşa edilen döküm sahası menfezinin duraylılık analizleri
  1. Tez No: 143541
  2. Yazar: ÖMER CAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Döküm sahası menfezi, sayısal modelleme, konverjens ölçümleri, geriye dönük analiz, Dump-site culvert, numerical modeling, convergence measurements, back analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezde, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) Tmaz Açık İşletmesi'nde inşa edilen kutu tipi döküm sahası menfezinin duraylılık analizleriyle ilgili olan çalışmalar sunulmuştur. Ayrıca, diğer menfez seçenelderinin duraylılık koşullan değerlendirilmiştir. Açık işletme alanında derelerin bulunması döküm sahası yeri seçiminde dikkate alınması gereken önemli bir etkendir. Çünkü, vadiye dökülen örtü malzemesi bir set gibi çalışarak baraj gibi davranabilir ve döküm sahasının arkasında kalan alanda taşkın sorunlarına yol açabilir. TKİ mühendisleri döküm sahası arkasında oluşabilecek taşlan tehlikesini ortadan kaldırmak için Gevenez Deresi vadisi üzerine 480 metre uzunluğunda donatılı betondan bir menfez inşa etmişlerdir. Ancak, örtü malzemesinin bu yapı üzerine dökülmesi sonucunda menfezin ilk 100 metrelik kısırımda dikkate değer deformasyonlar oluşmuştur. Menfezin yenilme mekanizmasını belirlemek için sayısal modelleme çözümlemeleri yapılmış ve geriye dönük analiz tekniği kullanılarak sayısal model geliştirilmiştir. Sayısal modelin geçerliliği, menfezin duraylı kısmı üzerine örtü malzemesi dökülürken menfez içerisinde gerçekleştirilen konverjans ölçümleri ve gözlemlerle kanıtlanmıştır. Son olarak, geliştirilen sayısal modele dayanılarak, gelecekte kullanılabilecek diğer menfez seçenekleri değişik dolgu koşullan (yüzeyden yukarı ve hendekten yukarı), yataklama koşullan (izin verilemez, normal, birinci sımf, ve beton beşikte), menfez şekilleri (kutu ve dairesel) ve döküm koşullan göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, studies associated with the stability analyses of the box- shaped dump-site culvert constructed in Tınaz Surface Mine of Turkish Coal Enterprises (TKI) are presented. In addition, stability conditions of other culvert alternatives are evaluated. Existence of creeks in a surface mining area is a significant factor to be considered in selection of dump-site location. Since, the dumped overburden material on the valley acts as a barrier and behaves like a dam causing flood problem behind the dump-site. TKİ engineers prevented the flood potential that might have occurred behind the dump-site by constructing a 480-meter long reinforced-concrete culvert on the downstream of Gevenez Creek Valley. However, considerable amount of deformations occurred in the first 100 meters of the culvert, as a result of overburden material being replaced on this structure. In order to determine the failure mechanism associated with the culvert, a series of numerical modeling analyses were carried out utilizing back analysis technique. The validity of the numerical model was justified by convergence measurements and observations carried out inside the culvert as overburden material being replaced on the stable part of this structure. Finally, based on the numerical model developed, the stability of other culvert alternatives that could be used in future projects were evaluated considering different embankment conditions (positive projecting and negative projecting), bedding conditions (impermissible, ordinary, first-class and concrete cradle), culvert shapes (box and circular) and dumping conditions.