Detailed measurements of dynamic stability derivatives under roll oscillations for standard dynamic model in Ankara wind tunnel
Standart dinamik model kullanılarak zorlanmış yalpa salınımı altında dinamik kararlılık türevlerinin Ankara rüzgar tünelinde detaylı ölçülmesi
- Tez No: 143542
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zorlanmış Salınım, Dinamik Kararlılık Türevleri, Standart Dinamik Model, İç Balans, Forced Oscillation, Dynamic Stability Derivatives, Standard Dynamic Model, Internal Balance
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu deneysel çalışmanın amacı, yalpa düzleminde salınım hareketi yapan bir savaş uçağı modelinin dinamik kararlılık türevlerinin zorlanmış salınım tekniği kullanılarak ölçülmesidir. Zorlanmış salınım tekniğinde, model ağırlık merkezi etrafında küçük salmımlarda ve düşük frekanslarda harmonik bir salınıma zorlanmaktadır. Aerodinamik reaksiyonlar modelin içine yerleştirilen bir iç balans ile ölçülür. Tezde, deney düzeneğinin kısa bir tarifi ve ölçme sistemi sunulmuştur. Veriler“Labview”programlama dili altında çalışan bir veri toplama sistemi tarafından toplanır ve analiz edilir. Dinamik kararlılık türevlerinin teorisi ve zorlanmış salınım tekniği kısaca açıklanmıştır. Statik ve dinamik test sonuçlan ve değişik parametrelerin (hücum açısı, yanal açı, salınım frekans ve genliği, rüzgar hızı) bu sonuçlar üzerindeki etkileri sunulmuştur. Sunulan sonuçlar ile diğer ülkelerin elde ettikleri sonuçların karşılaştırmaları da verilmiştir. Yeni bir hücum açısı ayarlama mekanizmasının dizaynı ve üretim aşamaları da tez içinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this experimental investigation is to measure the dynamic stability derivatives in roll plane for an oscillating combat aircraft model by using forced oscillation technique. In forced oscillation technique the model is forced to oscillate around the center of gravity according to a harmonic motion of small amplitude and low frequency. The aerodynamic reactions are measured by an internal balance placed inside the model. The thesis presents a brief description of the test rig and the measurement system. The theory of dynamic stability derivatives and forced oscillation technique are also explained. The data is collected and analyzed by using a data acquisition system written with under the Labview programming language. Systematic analysis of the static and dynamic tests results and effect of various parameters (angle of attack, sideslip angle, oscillation frequency and amplitude, wind velocity) on these results are presented. Comparison of the present results with previous results obtained in other test facilities is also given. Design and manufacture process of a new angle of attack mechanism is also given in this thesis.