Water soluble monomer grafting on thin films of ultra high molecular weight polyethylene
Çok yüksek molekül ağırlıklı polietilen ince filmlerine hidrofilik monomer aşılanması
  1. Tez No: 143547
  2. Yazar: CANAN GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: ÇYMAPE, Hidrofilik, Aşılama, Metal Tutma Kapasitesi, Zar, Mekanik Özellikler, Isıl özellikler, Film, UHMWPE, Water Soluble, Grafting, Metal-uptake Capacity, Membrane, Mechanical Properties, Thermal Properties, Film
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma; Akrilik Asit (AA) ve Metakrilik Asit gibi hidrofilik monomerlerin (MAA) Çok Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen (ÇYMAPE) ince filmlerine hava atmosferinde Co-60 y-ray kullanılarak yüzey aşılama ve ksilende şişirilmiş ÇYMAPE'e aşılama metotları ile aşılanmasını içermektedir. Ayrıca, saf, radyasyonlanmış ve aşılanmış filmlerin karakterizasyonu gravimetrik, spektroskopik, ısıl ve mekanik testler uygulanarak yapılmıştır. İnce ÇYMAPE filmler basınçla kalıplama yöntemiyle hazırlanmıştır. AA ve MAA'in ÇYMAPE filmlerine aşılanmasında yüzey aşılama ve ksilende şişirilmiş ÇYMAPE'e aşılama yöntemleri kullanılmıştır. Aşılama işlemi sırasında, monomerlerin homopolimerleşmeleri Fe2+ and Cu2+ iyonları kullanılarak önlenmiştir.AA ve MAA' in farklı dozlardaki yüzde aşılanma miktarları hesaplanmıştır ÇYMAPE filmlerine AA ve MAA'nm aşılanmış olduğu, FT-IR spektrometresi kullanılarak desteklenmiştir. Aşılanmış polietilen filmlerinin metal tutma kapasiteleri çevresel uygulamalar için önemli bir özelliktir. Bu sebeple, AA ve MAA aşılanmış filmlerin Fe(III) ve Ni (II) metallerini tutma kapasiteleri incelenmiş ve AA ve MAA aşılanmış ÇYMAPE filmlerinin Fe(IH) ve Ni(II) metallerine karşı yüksek birleşme eğilimleri gösterdiği gözlenmiştir. Filmlerin ısıl özellikleri DSC analizi kullanılarak incelenmiştir. Birinci ve ikinci seri termogramlan filmlerin ısıl dengeli olduğunu göstermiştir. ÇYMAPE filmlerinin mekanik özellikleri radyasyon ve aşılama ile düşüş göstermiştir. Fakat, ksilende şişirilmiş ÇYMAPE'e aşılanmış örneklerin kırılma gerilimlerinin radyasyon dozu ile arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, hidrofilik monomerler ÇYMAPE filmlerinin üzerine başarılı bir şekilde aşılanmıştır ve AA ve MAA aşılanmış ÇYMAPE filmlerinin uygulama alanları bakımından önemli özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen aşılanmış filmler tıp alanında, çevresel uygulamalarda ve diğer ilgili alanlarda kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
This study covers grafting of Acrylic Acid ( AA) and Methacrylic Acid (MAA) on Ultrahigh Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE) thin films by surface grafting and xylene-swollen grafting methods with Co-60 y-ray in air. Also characterizations of pure, irradiated and grafted films were made by applying gravimetric, spectroscopic, thermal and mechanic tests. The thin films of UHMWPE were prepared by using compression molding. AA and MAA grafting on thin UHMWPE films were carried out by surface grafting and xylene-swollen grafting methods. During grafting processes, homopolymerization of monomers was avoided by using Fe2+ and Cu2+ ions. Grafting degree of AA and MAA were calculated for the samples irradiated at different doses. To verify grafting of AA and MAA on UHMWPE films, FTIR spectra of grafted films were used. Metal-uptake capacity is important property of grafted polyethylene for environmental applications. Thus, we examined metal-uptake capacities of AA and MAA grafted films for Fe(III) and Ni (II) and it was found that AA and MAA grafted UHMWPE films showed good affinity towards Fe(III) and Ni(II) metals. Thermal behavior of films were examined by DSC analysis. First run and second run DSC thermograms showed the thermal stability of films under heat. Mechanical properties of UHMWPE decrease with irradiation and grafting. However stress at break values of xylene-swollen grafted samples tend to increase with irradiation dose. In conclusion, water soluble monomers were successfully grafted on UHMWPE and these AA and MAA grafted UHMWPE films can be used in biomedical, environmental applications and other related areas.