Molecular investigation of the effects of antioxidants on rat brain tissues
Çeşitli antioksidanların sıçan beyni üzerindeki etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi
  1. Tez No: 143546
  2. Yazar: SARA BANU AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan Beyni, Melatonin, Lipoik Asit, Vitamin E, FTIR Spektroskopi, Rat Brain, Melatonin, Lipoic Acid, Vitamin E, FTIR Spectroscopy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Beyin dokusu doymamış yağ asitleri açısından çok zengin olması ve yüksek oranda oksijen kullanması nedenleriyle serbest radikallerden kaynaklanan zararlara karşı çok hassastır. Bu çalışmada, uzun vadede sıçan beynini oksidatif strese karşı korumaları açısından etkinlikleri incelenecek olan çeşitli antioksidanların (lipoik asit, E vitamini ve melatonin) kontrol çalışmaları yapıldı. Bu amaçla, biyomoleküllerin mikroçevresi hakkında bilgi veren Fourier Transform Kızılötesi Spektroskopi (FTIR) tekniği kullanıldı. Melatonin verilmiş sıçan beyni karma membramnm incelenmesi, melatoninin sistemdeki lipid:protein oranını ve PO2“ simetrik gerilme modunun frekansını istatistiksel olarak anlamlı bir oranda artırdığını gösterdi. Gözlemlerin tamamı, tek enjeksiyonla verilmiş melatoninin de lipid membranmı sıvılaştırma etkisi yaratabileceğini ve bu şekilde antioksidanların lipid radikalleriyle daha kolay etkileşime girmesini sağlayabileceğini gösterdi. Beslenme yoluyla verilmiş lipoik asidin, sıçan beyninde PO2”asimetrik gerilme modunun frekansını belirgin bir şekilde artırdığı gözlendi. Buna ek olarak, sistemdeki lipid miktarının da arttığı görüldü. Bütün bu gözlemler sonucunda, lipoik asidin antioksidan görevini membran sistemini destabilize ederek yerine getirebileceği düşünüldü. Diğer taraftan, beslenme yoluyla verilmiş E vitamininin sıçan beynindeki etkileri incelendiğinde, toplam lipid miktarında ve lipid membranmdaki fonksiyonel grupların bantlarının frekans değerlerinde azalma görüldü. Bu sonuçlar, E vitamininin lipid membran sisteminin düzenini stabilize edici bir etkisi olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
The brain is highly susceptible to free radical damage since it is rich in polyunsaturated fatty acids and consumes very high amounts of oxygen. In this study, the effects on rat brain tissue of several antioxidants, namely lipoic acid, vitamin E and melatonin, were examined as the control studies of further research, in which their ability to protect the rat brain tissue from oxidative stress will be investigated. The tool of investigation selected was Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) because of its ability to monitor the microenvironment of biomolecules. The examination of the melatonin treated rat brain crude membrane showed that melatonin induced a significant increase in the lipid to protein ratio of the lipid system and the frequency values of the PO2“ symmetric stretching mode. The overall observations suggest that even a single dose of melatonin might induce a fluidifying effect on the lipid bilayer at body temperature and in consequence ease the interaction of antioxidants with lipid radicals. The effect of dietary administration of lipoate on rat brain caused a significant increase in the PO2”asymmetric vibrational mode frequency and increased the lipid content. The observations suggest that lipoic acid might induce a destabilizing effect on the membranous system. The effect of dietary administration of vitamin E on rat brain decreased the overall amount of lipids and the frequencies of the bands of the functional groups of the lipid bilayer. These results suggest a stabilizing effect of vitamin E on the state-of-order of the lipid bilayer.