Structural characterization of magnesium-nickel-X hydrogen storage alloys
Magnezyum-nikel-X hidrojen depolama alaşımlarının yapısal nitelendirilmesi
- Tez No: 143549
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AKDENİZ, PROF. DR. AMDULLA MEKHRABOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: hidrojen depolayıcı malzemeler, yapısal ve enerjisel nitelendirme, metaller arası alaşımlar, düzensiz sistemler, camsı yapı oluşturma eğilimi, Mg-Ni-X alloys, hydrogen storage, structural characterization, intermetallics, disordered alloys, glass forming ability
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Son zamanlarda, hidrojen depolayan alaşımların eksi elektrot olarak kullanıldığı, nikel-hidrojen ikincil pilleri büyük ilgi çekmiştir. İlintili olarak, yakıt pillerinin kullanımında ve uygulamalarında yer almak üzere; hidrojen depolama kapasitesini artırıcı, olguyu tetikleyici ve elektro-kimyasal döngüyü dengeleyici yeni malzemeler geliştirmesi için günümüzde yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Bu bağlamda, metaller arası fazlar ve düzensiz çoklu alaşımlar özel bir ilgi görmektedir. Magnezyum bazlı metaller arası alaşımlar ve/veya camsı malzemeler diğer bileşiklere kıyasla iç yapılarında daha yüksek hidrojen depolama miktarı (yaklaşık %3,6 kütle miktarı) ve daha çok metal-hidrür yapısı oluşturma eğilimi göstermektedirler. Ayrıca, üçüncü element katkısı, hidrojen kazanım sıcaklığının düşmesini sağlarken hidrojen kazanımını artırmayı başarmıştır. Bu araştırmada, Mg-Ni-X alaşımının değişik türlerde elementlerin (X) katkısı ile, çoklu alaşımların elektronik teorisi ile istatistiksel-termodinamik teorinin birlikte kullanımı sonucu yapısal nitelendirilmesi için düzenlenme enerjilerinin hesaplanması çalışılmıştır. En kolay camsı yapı oluşturabilmeyi sağlamak için, Mg- Ni sisteminde genel düzenlenme enerjisinin yükselmesine yol açan katkı elementleri (X) saptanmıştır. İkili Mg-Ni ve üçlü Mg-Ni-X (X= Cu, Zn) alaşım sistemlerinin katılaşma yapılan incelenmiş ve dengeye yakın ve denge dışı soğuma yapılan karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, a nickel-hydrogen secondary battery, where hydrogen absorbing alloys are employed as a negative electrode material, has been attracting many attentions as a public use battery of next generation. Accordingly, many attempts have been intensively made at present for the application and actual use of such fuel cell by developing new materials, which would allow increasing the hydrogen sorption capacity, facilitate activation and enhance stability at electrochemical cycling. From this point of view intermetallic and disordered multi-component alloys are of special interest. Magnesium based intermetallic alloys, amorphous and/or nanocrystalline materials show higher tendency to form metal hydrides and store larger amount of hydrogen comparing to the other compounds. Moreover, the addition of third element as the substitutional impurities tends to decrease hydrogenation temperature as well as increasing hydrogen absorption capacity of alloys. In this present study, structural and energetical characterization of Mg-Ni-X alloys with various types of impurity elements (X), have been studied in order to calculate ordering energy by using electronic theory of multicomponent alloys combined with statistico-thermodynamical theory. The impurity elements (X) that will lead to increase the overall ordering energy of the system, have been predicted for easier glass formation or amorphization of the Mg-Ni system. The solidification microstructures of the Mg-Ni binary and Mg-Ni-X ternary (X=Cu, Zn) alloy systems have been investigated and comparisons were made between near- equilibrium and non-equilibrium solidification structures.