Modeling of the factors affecting science achievement of eighth grade Turkish students based on The Third International Mathematics and Science study-repeat (TIMSS-R) date
Sekizinci sınıf öğrencilerin fen başarısına etki eden faktörlerin Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen çalışması Türkiye verilerine dayalı modellenmesi
- Tez No: 143550
- Danışmanlar: PROF.DR. GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Başarısı, TIMSS, Yapısal Denklem Modellemesi, Sınıf İçi Etkinlikler, Fen Bilimlerine karşı Tutum, Fen Eğitimi, Science Achievement, TIMSS, Structural Equation Modeling, Instructional Activities, Attitude toward Science, Science Education
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı sekizinci sınıf öğrencilerin fen başarısının, sınıf içi etkinlikler, ailenin sosyo-ekonomik durumu ve öğrencilerin fen bilimlerine karşı tutumları gibi fen başarısına etki eden faktörler ile ilişkilerinin modellenmesidir. Bu çalışma örneklemi 7841 büyüklüğünde olan TIMSS Türkiye verilerini Yapısal Denklem Modellemesi (SEM) tekniğini kullanarak analiz etmiştir. Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkan ilişki modeli göstermiştir ki, öğrencilerin fen başarısı en çok ailenin sosyo-ekonomik durumuyla ilgilidir. Ayrıca, bu model incelendiğinde öğrencilerin fen bilimlerinden hoşlanmaları onların fen başarıları ile ilgili görünmemektedir. Buna ek olarak, öğrencilerin fen başarıları ile öğrenci merkezli sınıf içi etkinlikleri negatif ilişki göstermiştir. Bunun aksine, fen başarısı ile öğretmen merkezli sınıf içi etkinlikleri arasında pozitif bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin fen başarılarının onların başarı algılarıyla yüksek düzeyde ilişkili olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma yukarıda özetlenen sonuçları Türk Eğitim Sistemi çerçevesinde tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the factors that are related to students' science achievement in TIMSS-R. Basically instructional activities, affective characteristics of students and socioeconomic status (SES) were taken as the variables of the model proposed within the Linear Structural Modeling (LSM) framework. This study examined the TIMSS data for Turkish students with the sample size of 7841 through the analysis of Structural Equation Modeling (SEM). Resulting path diagram showed that the largest relationship existed between science achievement and SES of students. It was also observed that students' enjoyment of science did not seem to have a significant contribution on science achievement. In addition, science achievement had a negative relationship with the classroom activities considered as student-centered. On the other hand, the activities considered as teacher-centered had a positive impact on the science achievement scores of the TIMSS tests. It was also observed that science achievement and perception of success/failure in science were highly related with each other. The results were interpreted within the framework of Turkish educational system, and some suggestions for future research studies were proposed.