Detection and monitoring of small surface-breaking fatigue cracks in aluminium 2024-T3 by ultrasonic methods
2024-T3 alüminyum alaşımında yüzey yorulma çatlaklarının ultrasonik yöntemlerle tesbiti ve izlenmesi
  1. Tez No: 143555
  2. Yazar: FERHAT SONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ SARIOĞLU, DOÇ. DR. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlakları, ultrasonik, yüzey dalgalan, alüminyum 2024-T3, Fatigue crack, ultrasonics, surface waves, aluminium 2024-T3
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Küçük yüzey yorulma çatlaklarının tespitinde ve izlenmesinde, ultrasonik ölçümlerin diğer tekniklere göre birçok avantajı vardır. Yorulma çatlakları genellikle malzemenin yüzeyinde oluştuğundan, yüzey (Rayleigh) dalgalan kullanarak bu çatlakların tespiti ve izlenmesi uygun bir yöntemdir. Bu tezin amacı, 2024-T3 alüminyum alaşımının yüzeyinde oluşan yorulma çatlaklarmm güvenilir bir şekilde tespiti ve izlenmesi için ultrasonik bir ölçüm yönteminin geliştirilmesidir. 2024-T3 plakaların yüzeyinde, 4 MHz'lik iki normal probtan oluşan ultrasonik ölçüm düzeneği ile Rayleigh dalgaları üretilmiş ve algılanmıştır. Döngüsel çekme gerilimi altında, numunenin ortasında açılmış olan çentikten yorulma çatlağı başlamış ve çatlak ilerlemesinin neden olduğu ultrasonik ses basıncı azalması kaydedilerek izlenmiştir. Benzer koşullarda tekrarlanan on deneyden elde edilen ultrasonik veriler, mikroskopla ölçülen çatlak nzunluklanyla ilişkilendirilmiştir. Kullanılan bu yöntemle, yorulmanın tüm aşamaları tespit edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ultrasonic testing of components for detection and monitoring of surface fatigue cracks has advantages over other techniques. Since many fatigue cracks develop near the surface, surface (Rayleigh) waves are in many cases considered as a suitable tool for detection and monitoring of such cracks. The aim of the thesis is to develop an ultrasonic measurement set-up for detecting the initiation of surface fatigue cracks, and monitoring the fatigue crack growth in 2024-T3 Al alloy. By the ultrasonic measurement set-up consisting of two 4 MHz normal probes, Rayleigh waves were generated and detected at the surface of 2024-T3 plates. Under cyclic tensile stresses, fatigue crack initiated at the central notch, machined in the specimens for early crack nucleation, and then, growth of the crack was monitored by the decrease in the amplitude of the transmitted wave. Ultrasonic data obtained from ten similar experiments are recorded as a function of fatigue cycles, and correlated to the crack length that was measured by an optical microscope. It was concluded that the whole history of fatigue damage can be monitored with this technique.