Web-based learning tool: Desing and development of an online basic English material for young children at elementary level
Web-tabanlı öğrenme aracı: Ortaokul seviyesindeki çocuklar için çevrimci temel İngilizce destek materyalinin tasarımı ve geliştirlmesi
- Tez No: 143556
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci dil öğrenimi, bilgisayar destekli dil öğrenimi, çevrimiçi iletişim, Second language learning, computer-assisted language learning, online communication
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerine yönelik ikinci dil olarak verilen İngilizce dersi için hazırlanan ' web tabanlı öğrenme aracının öğrenci ve öğretmen algılarını araştırmaktır. Site ODTÜ Koleji'nde 8. sınıf öğrencilerine destek aracı olarak hazırlanmıştır. Site özellikle bu çalışma için internet ve veritabanı teknolojileri tak araştırmacı tarafından geHştirilrniştir. Verilet 8. sınıfa devam eden 22 öğrenci üzerinde yapılan bilgisayara karşı tutum testi ve araştırmacı tararından hazırlanan anket ve ders öğretmeni ile yapılan görüşme ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları betimsel istatistik, frekans dağılımları ve araştırmacı gözlemleri vasıtası ile sunulmuştur. Araştırmanın, sonuçları göstermiştir ki sitede bulunan sözlük sayfası ve aktiviteler sayfası kelime öğrenimi açısından öğrencilerin yarısından fazlası tarafından olumlu olarak algılanmıştır. Site içersinde bulunan sözlük sayfası ve sohbet sayfası kulak dolgunluğu kazanımı açısından yaklaşık çoğu öğrenci tarafından yararlı olarak değeriendirilmiştir. Öğrencilerin yarısından fazlası sohbet ortamının tartışma için sınıf ortamından daha uygun olduğunu belirtmişlerdir. Ders öğretmeni siteyi kelime öğrenme, kulak dolgunluğu ve çevrimiçi iletişim açısından yararlı olarak değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the students' and teacher's perception of a web-based learning tool for an English course which was given as a second language at elementary level. The site was used as a supplementary material for 8th grade students in METU College. The researcher developed the site specifically for this study and in the development process internet and database technologies were used. The data were collected from the 22, 8th grade students through a computer attitude scale and a questionnaire, which was developed by the researcher. An interview with the course teacher was conducted. Descriptive statistics, frequency distributions and researcher observation were used to express the results of the study. The results showed that the site was perceived positively by more than half of the students in terms of vocabulary learning through the dictionary and activities page. The site was evaluated by the students and nearly most of the students found the site to be useful in terms of acquiring hearsay through the dictionary and the chat page of the site. More than half of the students perceived the chat environment more suitable for communication than classroom environment. The course teacher evaluated the site to be useful in terms of vocabulary learning, hearsay and online communication.