Thermal anlysis of electric cables
Elektrik kablolarının ısıl analizi
- Tez No: 143559
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Eleman, Kablo, Isıl Taşınım, Finite Element, Cable, Heat Transfer
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, sonlu elemanlar metodu kullanılarak PE ve XLPE izoleli orta gerilim yeraltı güç kablolarının ısıl analizi çözümlenmiştir ve sözkonusu kablolar karşılaştınlmıştır. Yeraltı güç kablolarının geçici ısıl rejimlerini ifade eden ikinci derece kısmi türevsel denklem türetilerek, bu kabloların üç faz ve tek faz sistemler için, çeşitli yükler ve kısa devre altındaki geçici ısıl rejimleri bir sonlu elemanlar yazılım paketi yardımıyla geliştirilen sonlu elemanlar modeli ile çözümlenmiştir. Elde edilen sonuçlar geçmişte bulunan deneysel sonuçlar ile karşılaştınlmıştır. PE ve XLPE izoleli kablolar ısıl taşınım bakımından mukayese edilmiştir. En yüksek kablo sıcaklığı değerinin; çevre ortamı ve yalıtkan malzemesi ısıl iletkenlik katsayısı, akım, dış ortam sıcaklığı, toprak sıcaklığı ve kablo derinliği parametrelerindeki değişimlere bağlılığı incelenmiştir. Sonlu elemanlar yazılım paketi tarafından kullanılan varyasyonel denklem ve sonlu elemanlar çözüm prosedürü açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, transient heat transfer analysis of medium voltage, PE and XLPE insulated underground power cables are investigated and compared in particular by using finite element method. Second order partial differential equation, governing the thermal transient behavior of underground power cables, is derived. Then, transient heat transfer solution of single phase and three phase underground power cables under various load and short circuit conditions is executed using finite element modeling developed under a finite element software package. Obtained results are compared with experimental results determined previously. PE and XLPE insulated cables are compared from the heat transfer point of view. Maximum cable temperature dependency to variations in thermal conductivity of the surrounding medium, thermal conductivity of the insulator, loading, ambient temperature, soil temperature and burial depth is investigated. Variational formulation and finite element solution procedure used by the finite element software package are explained.