Expanding architecture; A proposal for a multi - functional hall at METU
Genişleyen mimarlık; ODTÜ'de çok amaçlı salon için bir öneri
  1. Tez No: 143567
  2. Yazar: BURAK TURGUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: işlevin yetersizliği, mimari parça, tasarım araçları, genişleyen sınırlar, mekanın dönüşümü, snap-shot, sürekli değişim, inadequacy of function, architectural fragment, design tools, expanding limits, transformation of space, snap-shot, ever-lasting transformation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Standardizasyon, esneklik ve şeffaflık, aynı zamanda biçim ve işlev gibi kavramlar hakkındaki birçok tartışmayı günümüze kadar tekrar üreten ve yorumlayan Modern Mimarlığın en bilinen anahtar kelimeleri olmuştur. Bu çalışma, yukarıda belirtilen kavramlar çerçevesinde, yirminci yüzyılda, mimari biçim ve işlev arasındaki anlaşılması güç ilişkiyi dikkatle gözden geçiren farklı yorumlar üzerine bir araştırmadır. Bu tezin kavramsallaştınlması, mimari biçimin üretiminde işlevin yetersizliği ve güçsüzlüğü tartışması üzerine dayandırılacaktır. Bu bağlamda biçim, 'işlev', 'yapı', 'program' ve 'yer' gibi diğer mimari parçaların herhangi birisi tarafından zorla yüklenmiş sınırlamalardan değil de, mimari üretim sürecindeki tasarım araçları tarafından tammlanmiş, kendi içinde bulunan ilişkilerden özerkliğini kazanan bir mimari parça olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmanın amacı gelecekte sınırlarını, hem fiziksel hem de kavramsal olarak genişletme potansiyeline sahip olacak“ODTÜ Çok Amaçlı Salon”projesini üretmek ve mimari üretim sürecinde, değişimin aşamalarını yönetecek 'tasarım araçlan'm araştırmaktır. Bu çerçevede, bu araştırma, ileride programa yönelik olası dönüşümlere göre tekrar tasarlanabilen ve düzenlenebilen, 'mekanın dönüşümü' ve 'sürekli değişim' kavramları üzerine odaklanmış; değişken, koşullandınlmamış ve esnek bir bina üretimi üzerinde durmaktadır. Bu nedenle, mimari üretim, koşullar değiştikçe, sürekli bir dönüşüm süreci içerisinde çözümler ortaya koyan tasarım araçları tarafından kontrol edilen bir 'anlık durum' ya da bir 'snap-shot' olarak tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Standardization, flexibility and transparency had been the eminent keywords of Modern Architecture that have also provided material for the re-interpretation and re-production of several discussions on concepts like 'form' and 'function' in architecture. This study is an inquiry into a number of different interpretations that scrutinize the intricate relationship between architectural form and function in the 20th century with respect to the concepts defined above. The conceptualization of this thesis will be based on the assumption that function is an inadequate and weak concept for the generation of architectural form. It is in this context that form is accepted as an architectural“fragment”that attains its autonomy not from the strictures imposed by other architectural fragment like 'function', 'structure', 'program' and 'site; but from an infinite number of internal relationships or 'design tools' as we call. The aim of this study is to propose a project for“A Multi - Functional Hall at METU”which has the capability of expanding its limits in future, both physically and conceptually; and investigate the 'design tools' that will direct the steps of transformations in the process of architectural production. Within this framework, the investigation is concerned with the production of a flexible, unstable and mdeterminant building, focused on the concepts of 'transformation of space' and 'constant change', that could be re-designed and re-generated in respect to possible future transformations in the program. Thus, architectural production is defined merely as a 'step' or a 'snap-shot', controlled by the design tools suggesting the solutions for an ever-lasting transformation as the conditions change.