Tsunami risk assessment of Esenköy Fishery Harbor breakwater
Esenköy Balıkçı Barınağı dalgakıranı tsunami risk değerlendirmesi
  1. Tez No: 143568
  2. Yazar: MURAT ALİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DOÇ. DR. CAN ELMAR BALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tsunami, deprem, güvenilirlik, risk, hasar, simülasyon, Tsunami, earthquake, reliability, risk, damage, simulation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez kapsamında, Marmara Denizi'nde yer alan Esenköy Balıkçı Barınağı ana dalgakıranının güvenilirliğe dayalı risk değerlendirilmesi yapılmıştır. Yöntem olarak Monte Carlo Simülasyonu kullanılmıştır. Geçmişte, güvenilirliğe dayalı risk değerlendirmesi uygulamalarında tasarım öğeleri yalnızca dalga karakteristiği, gelgit seviyesi, fırtına kabarması ve dalga tırmanması ve yapısal parametrelerdi. Bu çalışmada ise, tsunami riski hesaplamalarda ana tasarım parametresi olarak alındı. Bu çalışmada, tsunami riskini de içeren, kıyı mühendisliğindeki geliştirilmiş yapısal sağlamlık kriteri güvenilirliğin ortak bir tanımını elde etmek için önerildi. Bu çalışmada tanıtılan model, tsunami riski altındaki dalgakıranlar için güvenilirliğe dayalı risk değerlendirilmesinde kullanışlı bir tekniktir. Tasarım koşulunun oluşma olasılığının belirlenmesinde Monte Carlo Simülasyonu kullanılmıştır. Esenköy Balıkçı Barınağı 'na uygulanan pilot çalışmada tsunami riskini katmak yapının başarısız olma olasılığım artırmaktadır. Yapı ömrü arttıkça da başarısızlık koşulunda tsunami riskinin etkisi daha çok görülmektedir. Esenköy Balıkçı Barınağı ana dalgakıranında tsunami, fırtına dalgalarına nazaran, ana tasarım parametresi değildi. Ancak sismik aktivitenin yoğun olduğu bölgelerde tsunami riski, büyüklük ve sıklığına göre önem kazanabilir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, a reliability based risk assessment, based on Monte Carlo simulation was used to analyse the safety levels of Esenköy Fishery Harbor main breakwater, Sea of Marmara, Turkey. In the past, in reliability-based risk assessment methodology in Turkey, the design conditions were only wave characteristics, tidal range, storm surge, wave set-up and the structural system parameters. However in this study, the tsunami risk which was considered as a major design parameter is included in the computations. In this study, development of a structural stability criterion in coastal engineering was suggested to achieve a common definition of reliability including the tsunami risk. The model introduced in this study is a practical technique in the reliability-based risk assessment of breakwaters subject to tsunami risk. In order to determine the occurrence probability of design condition, which is a function of storm waves, tidal range, storm surge and tsunami height, the Monte Carlo simulation, was applied. From the reliability -based risk assessment model applied to Esenköy Fishery Harbor as a pilot study in Turkey it was found that, inclusion of the tsunami risk increases the failure risk of the structure, and as lifetime of the structure increases, the impact of tsunami risk on the failure mechanism is more reflected. For Esenköy Fishery Harbor main breakwater, tsunami was not the key design parameter when compared to storm waves. However, in regions with great seismic activity, tsunami risk may be very noteworthy depending on the frequency and the magnitude of the tsunami.