The cultural policies and the cultural complexes of the Republican period of Ankara: A proposal of a master plan for the Atatürk Cultural Center site
Cumhuriyet dönemi Ankarası kültür politikaları ve kültür merkezleri: Atatürk Kültür Merkezi alanı için bir nazım plan önerisi
  1. Tez No: 143566
  2. Yazar: HATİCE ÖZGÜL ÖZHİSAR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İLHAN KURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Merkezleri, Kültür Politikaları, Atatürk Kültür Merkezi Alam, Cumhuriyet Dönemi, Ankara, Culture, Cultural Centers, Cultural Policies, Atatürk Cultural Center Site, Republican Period, Ankara
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada Ankara Atatürk Kültür Merkezi Alanı örneğiyle birlikte kültür merkezleri fikri araştırılmıştır. Bu örnekle kültür ve Ankara' daki kültür merkezleri kavramlarının ilişkisi sorgulanmıştır. Çalışmanın başlangıcında, ilk olarak, dünyada ve Türkiye'deki bazı kültür politikaları ve kültür merkezleri araştırılmıştır. Türkiye ölçeğinde, Cumhuriyetin sembolü olan başkent Ankara, kültür merkezlerinin faaliyetleri açısından önemli olmuştur. Devlet, Cumhuriyet'in ilanından sonra, Ankara'yı Türkiye'nin modern yüzünü göstermede bir sembol olarak gördüğünden; bugün kent içinde zamanla özelliğini kaybetmiş, kanunlarla tanımlanmış ve korunan bir kültür aksının oluşturulması Cumhuriyetin başlangıcına uzanmaktadır. Bu amaçla, ilk olarak, tezde 1923 -Cumhuriyetin ilanından itibaren, kültür politikaları ve kültür yapılan incelenmiştir. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi Alanı 'ndaki kültür faaliyetlerine yönelik yapıların tarihçesi araştırılmıştır. Bu sorgulamada da alanın gelişimi yazılı belgeler, planlar, haritalar, fotoğraflar ve diğer görsel malzemelerle birlikte sunulmuştur. Bu tarihsel çalışmalardan sonra, fiziksel şartlar, ulaşım özellikleri, ulaşım problemleri, kent içindeki konum, siluetler ve sosyal boyutlar tasarım prensiplerinde veri olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, arazinin incelenmesinden ve tasarım ve planlama prensiplerinin tasarım fikriyle birlikte sunumundan sonra, Atatürk Kültür Merkezi Alanı için bir nazım planı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the idea of cultural centers is analyzed, with the emphasis on the case of Atatürk Cultural Center Site. The relation between the concepts of“culture”and“cultural centers”is also questioned within the case study of ACC Site in Ankara. At the beginning of the work, first the examples of some of the cultural policies and cultural centers both in the world and in Turkey are examined. In the context of Turkey, Ankara as the symbol of the Republic has been important for the activities of the cultural centers. The government has seen Ankara as the symbol representing the modern face of Turkey after the declaration of the Republic; hence, formation of a cultural zone, which has lost its quality in the course of time, but defined and protected by laws, dates back to the beginning of the Republic. Thus, the cultural policies and cultural facilities that have been built since the declaration of the Republic in 1923 are examined in the thesis. Then, the history of the buildings devoted to cultural activities in the Atatürk Cultural Center Site is examined. In this research, development of the site has been supported with manuscripts, plans, maps, photographs and other visual materials. After this historical investigation; the physical conditions, the transportation properties, the location in the city, the silhouttes, the problems and the social aspects of the site are all utilised as data for the design principles. Hence, following an analysis of the site and the introduction of design and planning principles as well as the design concepts, a master plan for the Atatürk Cultural Center Site is proposed.