Storing and querying user context information using ontologies and trusted authorities
Ontolojileri ve güvenilir otoriteleri kullanarak kullanıcı context bilgilerinin saklanması ve sorgulanması
  1. Tez No: 143572
  2. Yazar: ÖNER NECİP HAMALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET COŞAR, PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: ubiquitous computing, kullanıcı contexti, context sunucusu, ontoloji, ontoloji için sorgulama dili, ubiquitous computing, user context, context server, ontology, query language for ontology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ubiquitous computing'in temel amacı etrafımızdaki nesnelerin üzerinde kon trol sağlayabilmektir. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için ubiquitous computing çalışmaları çok sayıda algılayıcı cihaz ve bu cihazların içine entegre edilmiş bil gisayarları içerir. Bu algılayıcıların amacı uygulamalara kullanıcıların o anki durumları hakkında bilgi verebilmektir. Ubiquitous computingin en önemli bileşenlerinden bir tanesi kullanıcı context bilgileridir. Bu çalışmada kullanıcı context bilgileri algılayıcı cihazlardan gelen bilgilerle sınırlandırılmamış, kul lanıcıyı ve içinde bulunduğu durumu belirtmek için kullanılabilecek her tür bilgi olarak tanımlanmıştır. Bu bilgiler algılayıcılardan gelen veriler yanında; kul lanıcıların kişisel bilgilerini ve kullanıcı profillerini de içerir. Bu çalışmada uygu lamaların kullanıcı context bilgilerine güvenli bir şekilde ulaşabilmelerine olanak sağlayan bir mimari önerilmiştir. Kullanıcı context bilgilerini tanımlayan bir ontoloji geliştirilmiş, bu ontolojinin üzerinde sorgulama yapabilmek için varolan bir sorgu dilinin yetenekleri arttırılarak gerçekleştirilmiştir. Ontolojiler üzerinde iki katmanlı bir yapı ile görüş tanımlamaları yapılmıştır. Kullanıcıların kişisel bilgilerini rollere göre kısıtlayabilmeleri için basit bir rol tabanlı erişim sistemi uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The basic idea of ubiquitous computing is to instrument the physical world, around us. To accomplish this aim ubiquitous computing environment has num bers of sensor devices and computers that are invisibly integrated in it. The pur pose of these sensors is to provide applications with user context information. One of the most important components of ubiquitous computing is user context. In this work user context is not restricted to data coming from sensor devices but defined to be any information that can be used to specify user and his situation. This information includes user identity information and user preferences as well as sensor information. In this study architecture for enabling the applications to access and use context information is proposed. An ontology to specify user context information is developed using an ontology language. Moreover a query language is extended and implemented to provide query facilities on user con text. Ontology views are defined using mediators and wrappers. For enabling user privacy a simple role based access control system is also incorporated into the system through which users restrict the access to their private information using defined roles.