Damage detection in structures using vibration measurements
Titreşim ölçümlerini kullanarak yapılarda hasar tespiti
  1. Tez No: 143571
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Dinamik, Çatlak Tesbiti, Çatlak Tamlanması, Doğrusal Olmayan Sistem Tamlanması, Doğrusal Olmayan Titreşimler, Structural Dynamics, Crack Detection, Crack Identification, Nonlinear Identification, Nonlinear Vibrations, Non-Linear Dynamics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çatlaklar, genellikle, tekrarlanan yüklemelere maruz kalan yapı elemanlarında, yapısal bütünlüğü bozan bir etken olarak ortaya çıkar. Yapısal bir eleman üzerindeki bir çatlak, bulunduğu bölgede, çatlağın yeri ve derinliğine bağlı fazladan bir esneklik oluşturur. Bu da, söz konusu yapıda doğrusal olmayan dinamik tepkilere neden olur. Bu tezde, yapılardaki hasarların tesbiti ve yerinin belirlenmesi için yeni bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem, içinde çatlak bulunduran yapının doğrusal olmayan tepldlerinin, söz konusu çatlağın yeri ve büyüklüğünün bir fonksiyonu olacağı gerçeğine dayanır. Önerilen yöntem, çok serbestlik dereceli titreşen sistemlerde doğrusal olmayan elemanların tamlanması için, önceki çalışmalarda geliştirilen bir yöntemin geliştirilmiş halidir. Bu yöntemde, değişik kuvvet düzeylerinde elde edilen deneysel tepki fonksiyonları girdi olarak kullanılarak, söz konusu yapıdaki hasarın varlığı ve yeri araştınlmaktadır. Yöntemin geçerliliğinin saptanması için, deneysel veriler yerine teorik olarak hesaplanmış değerler kullanılmıştır. Üzerinde çatlak bulunan yapının modellenmesinde, çeşitli kaynaklarda verilen ve deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen analitik ifadeler kullanılmıştır. Yapının kendisi, sonlu eleman tekniği kullanılarak modellenmiştir. Önerilen yöntemin uygulanabilirliğini, verimliliğini ve hassasiyetini göstermek için çeşitli örnek uygulamalar incelenmiştir. Çatlağm derinliğinin, doğrusal olmayan sistem tepkelerine etkisi de çeşitli sayısal çözümlemelerle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cracks often exist in structural members that are exposed to repeated loading, which will certainly lower the structural integrity. A crack on a structural member introduces a local flexibility which is a function of the crack depth and location. This may cause nonlinear dynamic response of the structure. In this thesis, a new method is suggested to detect and locate a crack in a structural component. The method is based on the fact that nonlinear response of a structure with a crack will be a function of the crack location and crack magnitude. The method suggested is the extension of a recently developed technique for identification of non-linearity in vibrating multi degree of freedom 111system. In this method, experimentally measured receptances at different forcing levels are used as input, and the existence and location of a nonlinearity are sought. In order to validate the method, simulated experimental data is used. Characteristics of a cracked beam are simulated by using experimentally obtained analytical expressions, given in the literature. The structure itself is modelled by using finite element method. Several case studies are performed to test and demonstrate the applicability, efficiency and sensitivity of the method suggested. The effect of crack depth on nonlinear system response is also studied in numerical examples.