The effects of mutual coupling between antenna elements on the performance of adaptive arrays
Anten elemanları arasındaki karşılıklı bağlaşımın uyarlamalı dizilerin performansı üzerindeki etkileri
- Tez No: 143589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı Anten Sistemleri, Huzme Oluşturma Algoritmaları, Karşılıklı Bağlaşma Etkisi, Adaptive Antenna Systems, Beamforming Algorithms, Mutual Coupling Effect
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dizi işlemesi, çeşitli anten elemanları üzerinde oluşan işaretlerin biçimlendirilmesini içerir. Bir uyarlamalı anten sisteminde ışıma örüntüsü, işaret işleme teknikleri kullanılarak mevcut işaret ortamına göre oluşturulur. Uyarlamalı diziler, istenmeyen yayınlar yönünde dalga sıfırları oluşturarak ve farklı kullanıcılar için bağımsız ışıma örüntüleri oluşturarak, hareketli haberleşme düzenlerinin kabiliyetini artırırlar. Uyarlamalı huzme oluşturan algoritmalar, her bir dizi elemanında oluşan ve elemanlar arasındaki karşılıklı bağlaşımdan etkilenmediği varsayılan işaretleri işlerler. Bu tezin amacı, karşılıklı bağlaşmam farklı huzme oluşturma algoritmalarının başanmına olan etkisini incelemektir. İşaretin, gürültü ile girişimin toplamına oram ve algoritmaların yaklaşım hızı gibi başarım göstergeleri, karşılıklı bağlaşımı göz önünde bulundurmadan ve bulundurarak, karelerin ortalamasının asgarisi, tekrarlamalı karelerin asgarisi, eşlenik gradyan yöntemi ve sabit büyüklük algoritmaları üzerinde incelenmiştir. Sonuçta, karşılıklı bağlaşımın etkisinin, uyarlamak kör algoritmalarda, uyarlamalı kör olmayan algoritmalara nazaran büyük olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, MATLABT programında düzenlenen canlandırmalardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Array processing involves manipulation of signals induced on various antenna elements. In an adaptive array system, the radiation pattern is formed according to the signal environment by using signal processing techniques. Adaptive arrays improve the capacity of mobile communication systems by placing nulls in the direction of interfering sources and by directing independent beams toward various users. Adaptive beamforming algorithms process signals induced on each array element that are assumed not to be affected by mutual coupling between the elements. The aim of this thesis is to investigate the effects of mutual coupling on the performance of various adaptive beamforming algorithms. The performance parameters such as signal to interference plus noise ratio and speed of convergence of the adaptive algorithms are studied and compared by both neglecting and considering the mutual coupling for the least mean squares, recursive least squares, conjugate gradient and constant modulus algorithms. Finally, it is concluded that the effect of mutual coupling is major in the performance of blind algorithms rather than non-blind algorithms. The results are obtained by simulations carried out on MATLABT.