Video segmentation using partially decoded MPEG bitstream
Yarı çözülmüş MPEG video dizilerin bölütlenmesi
- Tez No: 143588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçiş algılaması, sahne değişimi, MPEG, ani geçişler, kademeli geçişler, Shot boundary detection, shot detection, scene change, MPEG, cut, gradual transition
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezde MPEG video verisindeki sahne geçişlerinin bulunması için bit akışı için karma tip bölütleme algoritması gerçekleştirilmiştir. Ana amaç gerçek zamanlı uygulamalar için hesaplama zamanı açısından verimli bir yöntem elde etmektir. Bu nedenle bölütleme için yan çözülmüş bit dizisi kullanılmıştır. MPEG-2 formatında kodlanmış genel bir TV yayını verisinin hem sürekli hem de ani geçişlerinin bulunması için, yan çözülme işlemi ile elde edilen bit oranı, hareket vektörü tipi ve DC resim verileri kullanılmıştır. Sonuçlar ayrıca bu alandaki diğer yöntemler ile karşılatınlmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a mixed type video segmentation algorithm is implemented to find the scene cuts in MPEG compressed video data. The main aim is to have a computationally efficient algorithm for real time applications. Due to this reason partial decoding of the bitstream is used in segmentation. As a result of partial decoding, features such as bitrate, motion vector type, and DC images are implemented to find both continuous and discontinuous scene cuts on a MPEG-2 coded general TV broadcast data. The results are also compared with techniques found in literature.