Prediction of protein subcellular localization based on primary sequence date
Birincil dizi veri temelli protein hücre içi yer belirleme tahmini
  1. Tez No: 143593
  2. Yazar: MERT ÖZARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: hücre içi yer belirleme, protein sıralama, kümelendirme, sınıflandırma, subcellular localization, protein sorting, clustering, classification
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Proteinlerin işlevlerinin belirlenmesinde hücre içi yer belirleme çok önemlidir. Bu çalışmada, ökaryotik canlılarda, amino asit sırası kullanılarak amino asit birincil dizi içeriği temelli, protein hücre içi yer belirlenmesi için, P2SL adında, yeni bir sistem tasarlanmıştır. Tahmin yaklaşımı, öz düzenlemeli haritalara dayananarak verilen bir sınıfta her protein için, en yaygın motifleri bulmak ve bunları,öznitelik olarak kullanarak çok katmanlı perseptronların yardımıyla sınıflandırmaktır. Bu yaklaşım dizi uzunluğundan bağımsız bir sınıflandırmaya izin vermektedir. Bunlara ek ve daha önemlisi, kabul edilebilir nokta muta- syon (PAM) değiştirme matrisi temelli, biyolojik işlevi muhafaza eden, yeni bir kodlama planı kullanımı tarif edilmektedir. Dört sınıflı bir problemde, sis temin istatistiksel test sonuçları sunulmaktadır. P2SL, benzer çalışmalardan biraz daha yüksek tahmin doğruluğuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Subcellular localization is crucial for determining the functions of proteins. A system called prediction of protein subcellular localization (P2SL) that predicts the subcellular localization of proteins in eukaryotic organisms based on the amino acid content of primary sequences using amino acid order is designed. The approach for prediction is to find the most frequent motifs for each pro tein in a given class based on clustering via self organizing maps and then to use these most frequent motifs as features for classification by the help of multi layer perceptrons. This approach allows a classification independent of the length of the sequence. In addition to these, the use of a new encod ing scheme is described for the amino acids that conserves biological function based on point of accepted mutations (PAM) substitution matrix. The statistical test results of the system is presented on a four class problem. P2SL achieves slightly higher prediction accuracy than the similar studies.