A method of constructing secure S-boxes
Güvenli S-kutuları üretiminin bir metodu
  1. Tez No: 143592
  2. Yazar: ZÜLFÜKAR SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: S-kutuları, blok şifreleme sistemleri, S-boxes, block ciphers
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
S-kutuları blok şifreleme sistemlerinin doğrusal olmayan önemli parçalandır. Literatürde S-kutularmm üretimi için birçok metod bulunmaktadır. Bu tezde Jennifer Seberry, Xian-Mo Zhang ve Yuliang Zheng tarafından ileri sürülen ve Hadamard matrislerini temel alan bir metod tartışılmaktadır. Bu metodla üretilen S-kutulanmn birçok önemli kriptogrank özelliği sağladığı, yazarları tarafından gösterilmiştir. Bu tür S-kutuları için üç örnek bu çalışmada üretilerek, bahsedilen özellikleri sağladıkları doğrulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that S-boxes are important nonlinear parts of the block cipher systems. There are several construction methods of S-boxes in the literature. In this thesis we shall discuss a method proposed by Jennifer Seberry, Xian- Mo Zhang and Yuliang Zheng. These authors show that S-boxes constructed by their method satisfy a number of crucially important cryptographic prop erties. We provide three examples to such S-boxes and justify that mentioned properties are fulfilled.