Distributed restoration in optical networks using feed-forward neural networks
Optik ağlarda ileri beslemeli sinir ağları kullanılarak dağıtık onarım
- Tez No: 143598
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgaboyu Anahtarlama, Hata Giderimi, Kapasite Planlaması, Dağıtık Ağ Onaranı, Optik Ağlar, Wavelength Division Multiplexing (WDM), Survivability, Capacity Planning, Distributed Mesh Restoration, Optical Networks
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dalga boyu anahtarlama ağlarında, alt yapı planlaması ve dinamik onarım içeren kalımlılık konusu araştırıldı. Gizlilik ve güvenilirlik açısından farklı ihtiyaçlar ve özellikler gösteren kullanıcıların bulunduğu ağda, hata sonrası ikincil hatların bulunması ve dağıtık restorasyon için yeni bir yöntem geliştirildi. Birincil ve ikincil hatlar için gerekli en iyi kapasitesi önceden belirlenmiş bir ağ üzerinde, bir en iyi dağıtık yönlendirme ve dalga boyu atama algoritması uygulandı. Ağda meydana gelen hata sonrası, ikincil hatlar ve bu hatlar üzerindeki akış değerleri veri iletişimi ağı üzerine yerleştirilmiş ve önceden eğitilmiş ileri beslemeli sinir ağı kullanılarak bulundu. Önerilen yöntem onarım zamanı, onarım olasılığı ve onarım için gerekli kapasite açısından değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Survivability in wavelength division multiplexing networks has been studied where focus is on infrastructure planning and dynamic restoration operation. A new method is developed for determining protection paths in an optical network where survivability is achieved by distributed mesh protection and users have different characteristics in terms of reliability needs and security restrictions. Over the preplanned primary and backup capacity, optimal routing and wavelength assignment is carried out. In case of a network failure, protection routes and optimum flow values on these protection routes are extracted from a previously trained feed-forward neural network which is distributed over the optical data communications network. Proposed restoration scheme is evaluated in terms of restoration time, the level of restorability, and the necessary network redundancy.